Деца посетиха къщата на самодейния майстор Ал. Василев в Бегуновци, която посреща гости с дърворезби, изделия от ковано желязо и други творби – ВИДЕО + СНИМКИ

Деца от град Брезник и брезнишкото село Бегуновци посетиха къщата на самодейния майстор творби от дърво, желязо и гипс Александър Василев. Гостите се срещнаха и със самия творец, който показа всяка една своя дърворезба, изделие от ковано желязо и няколко красиви творби от гипс. Инициативата е на Общински исторически музей-Брезник, народно читалище “Просвета – 1922 г.” и кметството на село Бегуновци, където се намира и домът на Александър Василев. Преди началото на посещението децата от град Брезник разгледаха енциклопедии в библиотеката на селото, както и експонатите в етнографския музей на Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Около 10 часа децата и организаторите на посещението бяха посрещнати от любезните домакини. Още от двора на къщата, която е превърната в огромна изложбена зала, гостите започнаха да разглеждат дърворезбите. Децата бяха придружавани от директора на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова, кметът на Бегуновци и председател на народно читалище “Просвета – 1922 г.” Соня Славова, секретарят на народно читалище “Просвета – 1922 г.” и поетеса Таня Матеева и баба на едно от децата.

Вижте как бяха посрещнати гостите в къщата на бегуновчанина във видеото на Zapadno.com:

Александър Василев се занимава с правене на дърворезби от средата на 80-те години на 20 век. В къщата си той пази и първата творба от дърво, на която е изобразено лице. Дърворезбата е на над 30 години. Самодейният майстор е един от тримата дърворезбари, с които село Бегуновци се гордее. Съпругата на Александър сподели, че когато двамата са на разходка в гората той винаги намира най-подходящите дърва за дялкане, с които създава изкуството си.

Дърворезбарят не желае да изкарва пари от хобито си, тъй като във всяко нещо, което прави влага душата си. Ако продаде някоя от творбите си това означава да се раздели с част от душата си. Неговият начин да си почива и релаксира е създаването на нещо красиво от дърво, желязо или гипс. “Причината да се захвана с това е съпругата ми. Тя ми е стимулът. Винаги съм си казвал, когато видя нещо някъде, че и аз мога да направя същото. В годините, когато със съпругата ми бяхме гаджета тя беше студентка и завършваше. Тогава тя ме помоли да и направя гривна. До тогава никога не бях правил гривна, но реших да я изненадам. Не знаех размера на ръката и, за да мине гривната през нея. За да разбера размера и нарочно бях подредил буркани вкъщи и я попитах дали не може да ги измие. Тя се захвана да ги мие и като я наблюдаваха видях в кой буркан ръката и влиза. Така разбрах какъв размер трябва да е гривната.”, сподели Александър Василев. Той има син, който проявява интерес към изкуството, което баща му сътворява.

Самодейният майстор разказа на децата как се правят дърворезби и какво символизира всяка една от тях. Бегуновчанинът е изваял тялото на Иисус Христос във вътрешността на дърво, което също намерил в гората. Направил е и няколко сурвакарски лика, които са изцяло от дърво. Досега не се е случвало някоя сурвакарска група да му поръчва направа на лик. Майсторът споделя, че винаги работи, когато има муза, а ако нея я няма – не се захваща да твори. Той е правил изложби в Двореца на културата и Културно-информационния център в град Перник, както и в град Брезник. Има идея да бъде направена изложба и в сградата на читалището в село Бегуновци.

След обиколката в дома и двора на Александър Василев гостите бяха настанени в етнографски кът, който пази духа и бита на Граовско. В него децата и организаторите бяха почерпени с напитки, домашен кекс и айран, както и други сладкиши и лакомства.

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова разказа за идеята свързана с посещението на самодейния майстор в дома му. “Месец април в град Лимасол, Кипър се събират от Европейски съюз и набелязват стратегия за опазване на културното наследство през 21 век. Първата идея за това е възникнала още през 1884 година във Франция. Тогава замисълът е бил такъв, че много хора не могат да си позволят да посетят музеите, тъй като посещението там е скъпо. Така решават да има такива дни, които да са широко отворени за всички слоеве хора, тези които не могат да посетят музеите. Лека по лека през 1991 година тази идея се приема от Европейския съюз та до наши дни. Тази година дните за запазване на културното наследство са много интересно формулирани. Мотото е “Наследство и природа и пейзаж от възможности”. Това означава среща с такива хора, които имат златни ръце – самоуки майстори, среща с хора, които се занимават с билки, среща с хора, които се занимават с животни. Най-вече се отделя внимание на опазване на природната среда. В тази стратегия са дадени 101 възможности и идеи. В инициативата няма значение от броя деца, които ще посетят човека-творец. Много ме впечатли заглавието “Наследство и природа” – да запазим природата, за което сега се говори най-много, както и ходене сред природата.”, каза Аниела Асенова при посещението. Тя има идея следващата посещение на децата да бъде на пчелин, където те ще научат повече за пчелите. Директорът на брезнишкия музей подчерта, че в Бегуновци има много талантливи хора.

Домакинът Алексадър Василев подари на кметът на Бегуновци и председател на народно читалище “Просвета – 1922 г.” Соня Славова старинни риза и чорапи, които са на повече от 100 години. Подаръците от колекцията на бегуновчанина са за местния етнографския музей, който се помещава в сградата на кмеството и читалището. От своя страна Соня Славова също направи подарък на самодейния майстор. В края на посещението всички позираха пред обектива на Zapadno.com за обща снимка за спомен.

Разгледайте снимки от посещението и творбите в къщата на Александър Василев:

Виж също...

Loading...