Лятното кино на Брезник започва прожекции през 1968 година и е създадено по идея на бившия секретар на читалището Симеон Тодоров

Град Брезник има свое лятно кино от края на 60-те години на 20 век по идея и инициатива на тогавашния секретар на народно читалище “Просвещение-1870” Симеон Тодоров. Това сподели пред Zapadno.com директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова.

Във фонда на музея се пазят черно-бели снимки от началото на лятното кино, което се намира на хълма Бърдото. Първата прожекция на лятното кино е била през 1968 година. Сред първите филми, които се прожектират на брезнишката публика е египетския игрален филм “Непознатата жена” с режисьор Махмуд Зулхфикар. Лятното кино работи до 1975 година, когато преустановява дейност. Няма данни каква е била причината за спирането на киното, нито се е говорило за това, каза директорът на Общинския исторически музей Аниела Асенова.

През 2016 година по идея на Божидар Пантев от народно читалище “Просвещение-1870” киното отново е възобновено. Първата прожекция от новата история на брезнишкото лятно кино е направена на 18 август 2016 година. Това лято седмото изкуство отново на Бърдото ще привлече любители на филмите. За разлика от повечето кина брезнишкото е със свободен вход.

Въпреки положителната идея и усилията на дейните в културата брезничани, вандали са съсипали лятното кино. “Миналата година открихме киното, имаше прожекции и беше много интересно – имаше деца и възрастни. Тази година прожектирането на филми на лятното кино се забави заради скъсано платно и счупени пейки. Нещо рядко и красиво се прави в нашия град и то се унищожава. Апелирам към всички – млади и по-възрастни, които ходят там да пазят киното.”, сподели още Аниела Асенова.

Снимки: Общински исторически музей – Брезник

Виж също...

Loading...