Християните Божана и Божидар отстъпили част от наследствения си имот в Ребро, за да бъде изграден църковен храм за селото

Църквата “Свети Николай Чудотворец” в брезнишкото село Ребро е построена върху наследствен имот, част от който е отстъпен за градежа и. Това разказа пред Zapadno.com Божана Кисьова, която заедно с брат и Божидар са наследили имота от дядо им.

Земята, на която е изграден храмът е била откупена от Божана и Божидар чрез търг от Община Брезник, тъй като преди демократичните промени имотът бил разделен заради изграждане на улица. “Когато станаха промените отидох да питам в Общината какво ще се прави с този триъгълник, а от там ми отговориха, че го били присъединили към двора на бившето училище. От Общината казаха, ако искаме да го купим, тъй като мястото било обявено на търг. С брат ми се явиха на търга и го купихме – общият размер на имота е около 4 хиляди декара. Отделихме половината на мен, половината на него.”, разказа Божана Кисьова. Двамата с брат и отстъпили половината от местата, с които разполагали за построяването на църквата “Свети Николай Чудотворец”. Те са и инициаторите за подготовката за издигане на Божия храм.

Строежът на църквата започнал през 2006 година и е бил завършен през 2010 година. Храмът е осветен на 25 април 2015 година. Въпреки това оградата на Божия дом на село Ребро все още не е завършена, а сметката за дарения отдавна е закрита, тъй като Божана няма възможност да я поддържа финансово каквито са изискванията, за да я има.

В двора на църквата е поставен и открит в района на имота стар каменен кръст. Вътрешността на “Свети Николай Чудотворец” посреща миряните с красив иконостас и икони, които са дарени от местни жители. Иконостасът е дело на Божана Кисьова, която е иконописец.

Виж също...

Loading...