Гражданите на Трън ще могат да събират разделно отпадъците си и да им дават нов живот в 14 нови контейнера

Нови контейнери за разделно събиране на отпадъците бяха докарани вчера в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Новите съдове за смет са в два различни цвята – зелен и жълт. Броят им е 14 и са разположени на различни места в град Трън. Към момента не се предвижда такива да бъдат доставяне в трънските села. Контейнерите са на фирмата “Еко партнърс” АД. Тя е най-новата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки на българския пазар, учредена през 2016 година от екип от професионалисти с дългогодишен опит в този бранш.

В съдовете за смет с жълт цвят се изхвърлят отпадъци от метал, хартия и пластмаса. В тях не се изхвърлят силно замърсени опаковки, туби от авто-масла, опаковки, съдържали опасни химически вещества, платки от електронни устройства, саксии за цветя, играчки и електрически уреди.

В контейнерите със зелен цвят се изхвърля стъкло – всякакви видове буркани, стъклени бутилки, шишета и флакони от лекарствени средства и козметични продукти. Забранено е изхвърлянето на прозоречно стъкло, силно замърсени опаковки, опаковки, съдържали опасни химически вещества; електрически крушки, луминeсцентни лампи, домакински съдове и огледала.

Контейнери за разделно събиране на отпадъците бяха поставени преди един месец и в град Брезник. Там броят на специализираните съдове за смет е 20.

Виж също...

Loading...