Тържествен водосвет беше отслужен пред параклиса на пожарната в Брезник, където казан с овчи курбан беше раздаден за Илинден – ВИДЕО + СНИМКИ

Тържествен водосвет беше отслужен пред параклис “Свети Пророк Илия” в двора на брезнишката пожарна по случай Илинден. Параклисът е единственият в двора на пожарна на територията на област Перник. Свещениците осветиха и курбан за здраве, който беше раздаден на присъстващите, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественият водосвет започна малко след 13 часа. Той беше отслужен от отец Михаил, отец Борис, отец Людмил и отец Николай. Те прочетоха молитви за благоденствие, изпяха няколко църковни песнопения и благословиха гостите на празника. Отец Михаил, който е председател на църковните настоятелства в Брезнишко благодари на домакините. “Скъпи братя и сестри, благодаря за любезната покана на началника, че ни поканихте и съм тук с вас. Честит да е този ден! Свети Пророк Илия да ви помага, да ви закриля във вашата работа. Трудна работа, която вършите за добро на всички, които живеят тук и които не са тук, защото вашата служба не е свързана само с това място. Когато се наложи вие сигурно се отзовавате и другаде. Нека Господ да помага, да дава здраве, напредък, да се събираме за хубави поводи и да напредваме към доброто. Живи и здрави! Честит празник!”, обърна се той към всички пожарникари и гости в двора пред параклиса. Гостите целунаха кръста и бяха поръсени със светена вода, след което запалиха свещи в параклиса.

Вижте как се беше отслужен водосветът на параклиса във видеата на Zapadno.com:

Празникът беше уважен от главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция ПБЗН, комисар Емил Марков – директор на Регионална дирекция ПБЗН-Перник, Чавдар Асенов – началник на Районна служба ПБЗН-Брезник, областният управител на област Перник Ирена Соколова, зам. областните управители на област Перник Иво Иванов и инженер Васил Павлов, зам. кметът на Община Брезник Иван Бъчваров, кметът на Община Земен Димитър Сотиров, общинският съветник от Общински съвет-Перник Иво Петров, служители на звената на пожарната в региона, служители на териториално поделение „Държавно горско стопанство – Брезник”, жители и гости на Брезнишко.

След тържествения водосвет официалните гости бяха настанени под шатри, където бяха почерпени с бяло вино, курбан и мезета. В двора на брезнишката пожарна бяха поставени маси и столове и за останалите гости на празника, които можеха да се подкрепят със сочни меса от скарата на жар, салати, бира и безалкохолни напитки. Приготвянето на курбана, в което са се включили всички пожарникари от Брезник е започнало вчера. Овчата чорба, която беше осветена от отците е 100 литра и стигна за всички присъстващи.

Параклисът “Свети Пророк Илия” е открит през 2002 година в двора на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Брезник. Оттогава всяка година там се чества Илинден и се раздава курбан, който пожарникарите приготвят.

Разгледайте снимки от тържествения водосвет на параклиса в двора на брезнишката пожарна:

Виж също...

Loading...