Собственикът на Рибарник Трън: Продължил съм екопътеката на Ждрелото на река Ерма, за да се популяризира тази забележителност

Екопътеката на Ждрелото на река Ерма е продължена от собственика на Рибарник Трън, за да се популяризира забележителността и района около нея, а не с комерсиална цел. Това каза собственикът рибарника Мартин Томов пред Zapadno.com.

Преди една седмица от Българска асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) разпространиха информация относно екопътеките на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото Ждрело. Информацията е във връзка с направена проверка за състоянието на екопътеките, за които Асоциацията ще изготви проект за тяхното рехабилитиране. Zapadno.com публикува без редакторска намеса съобщението на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм след огледите:

ВАЖНО за Трънската екопътека!

По покана на община Трън екип от експерти на БАСЕТ от 7 до 10 юли 2017 г. направиха обстоен преглед състоянието на екопътеката в двете и части при ждрелата на р. Ерма и р. Ябланица. Констатацията и предписанията за реновиране на пътеката ще бъдат предадени в писменна форма на общината след изготвяне на цялостния доклад. Сега малко лични впечатления – пътеката е в учудващо добро състояние предвид 15 годишната и експлоатация. Правилно общината е поставила табели за опасност при преминаване, защото на места парапетите са разклатени и не трябва да се разчита на тях, както и някои дъски по мостовете. Въпреки всичко може да се преминава с повишено внимание. Насочващите табели в началото на Ябланишкото ждрело са неправилно поставени и посетителите се насочват в погрешна посока. Правилната посока е по стръмния път нагоре, след това може да следвате табелите./Предполагам, че от общината вече са ги насочили правилно/. При ждрелото на Ерма се натъкнахме на дублиращи табели след първия мост . Допълнително поставената табела с надпис екопътека е подвеждаща и не е част от Трънската екопътека и води към частен рибарник в съседната махала Богоя. По този начин не коректно се заблуждават туристите с цел да се привличат клиенти. Смятам, че с общинска намеса това недоразумение ще се оправи. Силно впечатление прави големия брой туристи през почивните дни, включително и на палатки. Екопътеката в двете и части е силен притегателен обект и община Трън трябва да намери подходящ начин да развива и управлява този ресурс, за което видимо има желание.

Николай Панайотов

Преди 2 години собственикът на рибарника в махала “Богойна” решил да продължи екопътеката по маршрут, който е по-безопасен. Традиционният път до върха на Ждрелото на река Ерма минава през стръмни и необезопасени участъци. Табелите, които Мартин Томов сложил водели към махала “Богойна”, а маршрутът минава през рибарника и продължава през гората към Ждрелото. “От БАСЕТ казват, че аз съм направил екопътеката с комерсиална цел, тоест аз да търся клиенти за моя рибарник. Аз не смятам така, защото съм го направил с цел да се популяризира това място и хората да идват. По-рано се стигаше само до малкия тунел и след това никой не знаеше за това място. А така повече хора ще се докоснат до това място, което е толкова диво и красиво, но в никакъв случай не е правено с комерсиална цел. Вече второ лято на ден минават през селото и рибарника около 100 – 150 човека и всички казват, че екопътеката е много хубава, много удобна и е много приятна за ходене. А пък мястото, което сме обособили като място за почивка се пада точно на средата на маршрута и хората спокойно могат да си извадят храната, сандвичите и да се подкрепят. Те могат да бъдат спокойни сами или с компанията и да се чувстват добре. След това някой продължават напред, а други се връщат мислейки, че разстоянието е по-дълго, но ние ги упътваме като им казваме, че дори е по-кратко. Минава се през гората, където някой преди мен е започнал да прави екопътека, но не я е довършил. Сам със собствени средства довърших екопътеката и всъщност двата пътя ги свързах в едно. Така се получи една екопътека грубо казано около 4 километра, която е много удобна за ходене дори и за по-възрастни хора или деца. Може и половината пътека да се измине и с кола, който иска само да погледне и да види красотата на Балкана.”, каза Мартин Томов.

Виж също...

Loading...