Скулптура пред Общинския исторически музей в Брезник изобразява двамата влюбени от легендата за планината Любаш

Скулптура пред Общинския исторически музей в град Брезник напомня за легендата на планината Любаш. Произведението на изкуството е дарено на музея от скулптура Стоимен Марков, който има родствени корени в брезнишкото село Ребро – населеното място в полите на планината Любаш. Скулптурата е била официално открита на 17 май 2014 година. Това сподели пред Zapadno.com директорът на историческия музей Аниела Асенова.

Телата на двамата влюбени, изваяни от камък посрещат в двора гостите на музея. На табелка на два езика – български и английски е записано, че скулптурата е дарена от Стоимен Марков. В началото на месец юли Zapadno.com сподели легендата за Любаш на своите читатели. Тогава сайтът разказа историята, която 66-годишната жителка на брезнишкото село Ребро Борка Павлова съхранява и предава. Ако сте пропуснали, наваксайте си: Землячката Борка Павлова съхранява и предава легендата за брезнишкото село Ребро, планината Любаш, реката Ябланица и „Момин кладенец“

Всеки, който е научил за приказната легенда веднага би разпознал двамата влюбени от нея в скулптурата на твореца Стоимен Марков. В музеят на Брезник се съхранява книга за легендата, която е написана от Симеон Мильов. На гърба на изданието надпис гласи: “Няма граовец, който да не знае Любаш. И той ни знае. И не само нас, а световете на хиляди човеци живяли и минали из Граово…”.

Стоимен Марков е роден в Бургас през 1932 година, но корените му са от село Ребро, община Брезник. През 1956 година завършва Националната музикална академия, специалност виолончело. През 1968 година завършва скулптура в Националната художествена академия.
Работил е като оркестрант в: Държавен ансамбъл за народни песни и танци (1956-1964 година); Народен оркестър при Радио София (1968-1972 година); Бургаски симфоничен оркестър (1972-1976 година) и други. От 1976 до 1982 година е скулптор-изпълнител в Централен куклен театър в София. От 1983 година е скулптор на свободна практика. Живял е в Бургас и София. В продължение на 18 години ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. От 6 години живее в град Перник. Участвал е във Втори международен симпозиум по скулптура – Бургас, 1973 година показвал е свои творби в Бистрица (2000 година) и галерия ”Максим” (2004 година).

Виж също...

Loading...