На мястото на чешмата с лековита вода в брезнишкото село Сопица е бил изграден кладенец, от който бликала изворна вода

Водата от чешмата в края на брезнишкото село Сопица е една от най-меките на вкус в област Перник. Мекият вкус се дължи на това, че водата е изворна и няма наличие на варовик в нея. Това разказа пред репортер на Zapadno.com кметският наместник на Сопица Босилка Стоянова.

Чешмата е наричана от местните “Слана вода” и е разположена в местността “Соленик”. Преди да бъде изградена чешмата на нейно място е имало кладенец с изворна вода, откъдето са се напоявали селскостопанските животни. В началото на 90-те години на миналия век двама души изградили резервоар с два пръстена и тръбичка, от която текла живителната течност. “Дълго време беше така докато не я направихме на чешма. През 2003-2004 година с отпуснати 5000 лева от Областна администрация-Перник чешмата беше изградена. Водата е много мека и не е варовита. С тази вода много бързо се варят боб или леща. Когато чешмата се изграждаше искахме да я докараме до центъра на селото, но техници, които идваха казаха, че дебитът и е малък и ще се изгуби по тръбите.”, сподели кметският наместник Босилка Стоянова.

Чешма “Слана вода” е посещавана от хора от цялата област. Да си наточат вода идват и хора от различни краища на страната, а наскоро сърби пристигнали с автомобила си до чешмата. Водата, която бликва от извора помага при бъбречни заболявания.

Виж също...

Loading...