С водосвет и курбан за здраве ще бъде отбелязан църковния празник Свети Пантелеймон в брезнишкия енорийски храм “Света Петка”

Курбан за здраве ще бъде раздаден на църковния празник Свети Пантелеймон в енорийския храм “Света Петка” в град Брезник. Това съобщиха за читателите на Zapadno.com от брезнишкото църковно настоятелство.

Курбанът ще бъде осигурен от брезничанка, която за първа година извършва доброто дело. В четвъртък (27 юли) в храм “Света Петка” ще бъде направен водосвет, който ще започне в 15:00 часа и ще бъде отслужен от отец Михаил. След водосвета ще бъде осветен курбана. Всеки брезничанин и гост на Брезник може да заповяда на водосвета и курбана.

Свети Пантелеймон великомъченик е от град Никомидия. Той е пострадал през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Пантолеон, когато се покръстил приел името Пантелеймон. Ученик е на знаменития в онези времена лекар Ефросин. След края на обучението си е станал придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир “Свети Панталеймон”. В съответствие с характеристиката на светеца като лечител през 9 век в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници. В народния календар на този ден в различни краища на България се правят различни обредни действия.

На 27 юли професионален празник имат лекари и аптекари. На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто и Панка.

Виж също...

Loading...