Над 40 човека са дарили експонати на Етнографския музей в село Бегуновци – СНИМКИ

Дарителите на Етнографския музей в брезнишкото село Бегуновци са 41. Експонатите, които са дарени са свързани с историята на селото. Това каза пред Zapadno.com кметът на Бегуновци Соня Славова.

Етнографският музей се помещава в сградата на кметството и читалището. Посетителите му са предимно организирани групи. Музеят отваря врати и при специални случаи. Две са табелите, които посрещат посетители от входа на етнографския кът. На една пише “Комплексен музей”, а на другата местен дърворезбар е издялкал надписа “Етнографски музей”. Сред експонатите са стомни, тъкачен стан, носии, свидетелства за майсторство, картини, карикатури, фамилни снимки и други предмети. Освен ценните предмети в музея се пази списък на родовете от село Бегуновци, които са 49 на брой.

“Всичко е с дарения на жители и гости на село Бегуновци, които са запазили от едно време стари стомни, делви, връчви и други. Всички експонати ми харесват, защото показват бита на хората – как са живеели, какви съдове са използвали. Ето например тук има ютия, която навремето се е пълнила с жар, за да се гладят дрехите.”, сподели Соня Славова.

Експозицията е впечатлила ученици от основно училище “Христо Смирненски”-село Ноевци, които също са сред посетителите докоснали се до това кътче на историята. На входа на музея е поставена книга за впечатления след разглеждане на постоянната етнографска изложба. Книгата е там от около 10 години. Впечатленията си в нея е написал дори председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова.

Етнографският музей продължава да попълва експозицията си. Всеки, който желае може да направи дарение, а името му ще бъде записано в специалния дарителски списък.

Разгледайте снимки от изложбата в Етнографския музей на село Бегуновци, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...