Честната глава на светеца-церител Свети Панталеймон и копието на чудотворната атонска икона са на българска територия

Днес по обяд пристигнаха мощите на Свети Пантелеймон. На границата ни с Гърция Честната глава на светеца-церител бе посрещната от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Свети Синод. Това съобщиха от пресслужбата на Светия Синод на Българска православна църква.

Мощите се носят от архимандрит Евгений, игумен на светогорския манастир “Свети Пантелеймон” и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир “Ксенофонт”, където е и изрисувана. На ГКПП “Кулата” всички служители на гранична полиция, както преминаващи граждани успяха да се поклонят на Свети Пантелеймон и да изпросят неговата помощ и закрила. След като всички се поклониха Честната глава замина за София.

Утре в 9:20 часа – Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на Свети великомъченик и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на Свети Пантелеймон в столичния храм “Свети Седмочисленици”. В този ден честваме паметта на Свети Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на Свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: Свети Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

Виж също...

Loading...