Оркестър “Верила” от Дупнишко ще весели жители и гости на брезнишкото село Режанци за традиционния събор на 2 август

Традиционен събор на брезнишкото село Режанци ще се проведе на 2 август (сряда). Това съобщи за Zapadno.com кметският наместник на селото Надя Миланова.

За доброто настроение на жителите и гостите на Режанци ще се погрижи оркестър “Верила” от дупнишкото село Крайници. Кулминацията на събора ще бъде пищна заря, която ще оцвети небето в района. Началото на празничната програма ще започне в 20 часа. По традиция събитието се провежда на Илинден (на 2 август по стар стил). За празника пристигат много хора, които са свързани с Режанци, сподели кметският наместник Надя Миланова.

Селото е разположено на 7 километра югозападно от Брезник, в близост до местността Остри връх. Наблизо се намират язовирите Конска, Слаковци, Бегуновци и Брезнишки извор. Режанци е известно с намереното случайно при оран в една нива през 60-те години на 20-ти век Режанско монетно съкровище, съставено от около 6000 златни и сребърни монети от Античността. Старото село наричано някога Илотоп, се е намирало на около 2 километра в посока югоизток – в близост до мястото, където е открито Режанското съкровище. Разрушено и изгорено от хората на Кара Фейзи. Постоянното население е около 80 жители.

Виж също...

Loading...