Певицата Цветана Табакова от град Брезник била наричана Царицата на оперната сцена заради таланта и царственото и излъчване

През 30-те години на 20-ти век сопраното Цветана Табакова се нарежда сред най-блестящите оперни певици. Талантът и е оценен високо у нас и в чужбина, където често гастролира. За 12 години професионална кариера, тя се превъплъщава в 36 образа, разучавайки понякога няколко роли наведнъж, пише zarata.info.

Цветана Табакова е родена на 27 януари 1905 година в Брезник в семейството на офицер. Като малка живее и учи във Враца. На 19-годишна възраст, през 1924 година, постъпва в Държавната музикална академия в певческия клас на Иван Вулпе. Скоро след началото на следването си талантът и е забелязан, и от през 1924 година започва работа като редовен изпълнител в трупата на Софийската народна опера, където пее до смъртта си през 1936 година. От този период някои от най-успешните и изпълнения са в ролите на Флора от „Травиата“ на Верди и на Фредерик от „Миньон“ на Амброаз Тома.

Специалистите наричали българката Царица на оперната сцена не само заради музикалния и талант, но и заради царственото и излъчване и изискани маниери. При един от концертите си тя е забелязана от великия Шаляпин, който е толкова впечатлен, че я кани да му партнира в Лондон в операта на Бородин “Княз Игор” (1931 година). Мнозина певици по това време желаят да пеят с Шаляпин, когато световонизвестният бас е на върха на славата си. Но руснакът спира избора си на Цветана и това признание още повече затвърждава нейната популярност. През 1932 година, 27-годишната Табакова печели Международния певчески конкурс във Виена, след което ангажиментите и стават още по-чести. Ранната й смърт слага край на една възходяща кариера, но мястото и в историята на българската опера остава незаличимо.

Табакова умира внезапно на 6 ноември 1936 година, ненавършила 31 години. Архивният и фонд се пази в Централен държавен архив, № 419. Нейни записи от 1936 година (на оперни роли и песни на Добри Христов) се съхраняват в Златния фонд на БНР.

Снимка: Държавна агенция “Архиви”

Виж също...

Loading...