Сурвакари от Долна Секирна, танцьорите от “Трънски ритми” и хорът на Кралев дол ще участват на международен фестивал в Румъния

Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна, клуб за народни танци “Трънски ритми” към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и хор “Хармония” към народно читалище „Свети Паисий Хилендарски-1927 г.“ от пернишкото село Кралев дол ще представят България на международния фолклорен фестивал “Pe Gurghiu în jos şi-n sus” в Румъния. Това каза пред репортер на Zapadno.com Иванка Василева – главен експерт в отдел „Култура“ на Община Перник.

Трите групи ще са единствените от България, които ще вземат участие във фестивала, който ще се проведе в румънския град Търгу Муреш. Градът е административен център на окръг Муреш и е разположен в историческата област Трансилвания. Името на румънския град се превежда като “Пазар край река Муреш”. Населението му е около 150 хиляди души, които са предимно румънци и унгарци. В периода 1952 – 1968 година градът е бил столица на Унгарската автономна област.

Връзката за българското участие на фестивала е българинът Адриан Косилков, който живее в Румъния. “Той често гостува на България заедно с неговата формация, която танцува изключително български танци. Те са хора, които милеят за родината си, няколко пъти са ни гостували и реши да ни покани на един такъв празник. Всъщност официалната покана е до певческата формация “Хармония”, която е от Кралев дол. Поканата е към тях, тъй като фестивалът е за песни и танци, но в крайна сметка се оказа, че там не са ходили нито сурвакари, нито хора от България. Момчето реши да ни предложи тази покана. Изпратихме си анотациите и се получи нещо много красиво, защото певческата формация на Кралев дол е много млада. Тя е създадена около 2000-та година. Това са едни млади хора, които решават да пеят и да танцуват. Ръководител на “Хармония” е Иван Иванов. Когато ги попитах дали искат още танцьори, певци или нещо друго – те се съгласиха. Танцовата формация на Трън е една от успяващите формации. Групата е създадена през 2010 година и е с ръководител Емилия Миланова. Те обичат да танцуват и да веселят хората.”, сподели главният експерт в отдел “Култура” на Община Перник Иванка Василева.

В културното събитие, което ще се проведе на 4, 5 и 6 август, никога не са участвали българи. Фестивалът води своето начало от 2003 година и е ежегоден. От началото си до 2012 година той се е провеждал в град Търгу Муреш, а след това е бил преместен в град Клуж Напока. Гостуващите групи от България ще са сред специалните гости на международното събитие. Организаторите са дали заявка, че програмата и дефилетата ще бъдат съобразени със сурвакарите, певците и танцьорите от Пернишко. Очаква се временно изпълняващият длъжността кмет на Община Трън Цветислава Цветкова и кметът на село Кралев дол да придружат групите си на фестивала в Румъния. “Хората очакват с вълнение посещението на тези наши кметове, тъй като това е една добра връзка между двете страни. Чрез комуникацията, която проведохме организаторите казаха, че ще се съобразят с това как ние искаме да направят те програмата, защото певческата формация “Хармония”, “Трънски ритми” и сурвакарите от Долна Секирна ще се водят като атракцията на празника. За първи път ще гостуват наши формации на този фестивал. Това е благодарение на Банатските българи, които милеят за нашата родина и посещават Перник.”, каза още Иванка Василева.

Плакатите за фестивала са готови и са разлепени в румънския град и околностите му. На тях е описано участието на групите от трите общини от област Перник.

Виж също...

Loading...