България е лидер в света по производство на лавандулово масло, за което фермери заменят отглеждането на пшеницата с лавандула

Фермери заменят отглеждането на пшеница с лавандула. Страната ни продължава да е лидер в света по производство на лавандулово масло с рекорден добив от над 300 тона. Най-добрата реколта е в района на Добрич и Розовата долина, предаде БНТ.

Жътвата вече започна и надеждата на производителите и тази година реколтата да е добра. Според производителите на лавандулово масло големият ръст на добивите се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на етерично маслената култура и увеличаването на насажданията в различни краища на страната ни заради повишеното търсене на външния пазар. От асоциацията на етерично-маслени култури отчитат, че много земеделските стопани, са започнали да отглеждат лавандула, заради ниската изкупната цена на пшеницата. Разширяването на лавандуловите насаждания ще зависи и от това каква ще бъде изкупната цена тази година. В момента на чуждия пазар тя варира от 70 до 90 евро за килограм лавандулово масло.

Виж също...

Loading...