Ежегодно жители на брезнишкото село Завала почистват резервоара на извора “Пръдлата”, откъдето вадят по 10-метрови водорасли

Изворът “Пръдлата” е един от двата, които се намират на територията на брезнишкото село Завала. Водата от извора, който се намира в близост до старото училище и църква “Свети Николай Мириклийски Чудотворец” захранва селото с вода. По турско време изворът е бил в центъра на Завала, но бил изместен от паша, който управлявал селото. Това разказа местният жител Симеон Гоцев пред репортер на Zapadno.com.

Пашата поял стадото си с овце на извора, но един ден водовъртеж погълнал 500 животни, които се издавили. На следващата година пашата докарал новото си стадо до извора, остригал овцете и набутал козината им в извора. Легендата разказва, че изворът бил запушен от овчата козина и бликнал по-нагоре, където се намира сега. Турският управник бил справедлив, носи още мълвата в Завала, разказва Симеон Гоцев.

В центъра на брезнишкото село е изградена чешмата “Гергана”, а голяма част от домовете се снабдяват с вода от извора “Пръдлата”. На самият извор пък е изградено корито, откъдето се напояват селскостопански животни.  Изворът носи благозвучното си име, защото според мълвата лекува стомашно-чревни заболявания и друго, което лекува кожни лишеи. В наши дни са носени проби от водата в лаборатории в София. Резултатите показали, че по всички показатели живителната течност е годна за пиене, но има незначително количество варовик в състава си. Всяка година няколко местни жители почистват резервоара при извора, откъдето почти винаги изкарват около 10-метрови водорасли.

Под близкия връх Китка, който е висок 1181 метра се намира изворът “Студени кладенец”, който е основен и от който блика изключително студена вода. Водата от него се влива в река Ерма. През 80-те години на 20-ти век тогавашният кмет на Брезник Георги Михайлов е идвал в селото с полковника на брезнишкото поделение. Тогава е имало намерение водата от “Студени кладенец” да се докара към питейния язовир на град Брезник. Намерението е осуетено от еколози, които са се застъпили и не разрешили това да се случи. Причината била, че екоравновесието щяло да се наруши. Нищо не се направи, спомня си Симеон Гоцев. Той сподели, че със сателит била засечена подземна река, която тръгва от извора и продължава към река Ерма.

Виж също...

Loading...