На Илинден двама жители на брезнишкото село Гигинци ще дадат курбан за здраве в местността “Свети Илия”

Курбан за здраве ще бъде раздаден в брезнишкото село Гигинци на 2 август, когато се отбелязва Илинден по стар стил. Двама жители на селото ще осигурят курбана за празника, предаде репортер на Zapadno.com.

За 10-та поредна година местният жител Петър Борисов и секретар на гигинското народно читалище “Искра-1952 г.” ще даде курбан на Илинден. Тази година гигинчанката Мара Аначкова също ще се включи в даването на курбана.

На 2 август в 12:00 часа в местността “Свети Илия” над Гигинци отец Васил от село Бегуновци ще отслужи водосвет и ще освети чорбата. Всички жители и гости на селото са поканени на празника.

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли курбан – най-старият петел, наричан “баща”. Стопанките изпичат погача “боговица” и “колач” за Свети Илия. Организират се общоселски сборове с жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – бик, вол или теле. Курбанът се освещава и трапезите се нареждат на могила, оброчище, край параклис извън селото, под стари дъбови дървета. Вярва се, че така ще омилостивят светеца и ще предпазят селището от градушка и наводнения. Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото Свети Илия обичал на този ден “да си взема курбан”. На Илинден се гадае и за реколтата – ако гърми, орехите и лешниците ще са “шупливи”, празни.

Виж също...

Loading...