Кандидат за кмет на Трън: Навигаторът в експедицията на Христофор Колумб, който е открил Америка е бил трънчанин!

Кандидат за кмет на Община Трън оповести, че лоцмана в ролята на навигатор на експедицията на Христофор Колумб е бил трънчанин и е открил Америка. Това сподели инженер Сергей Иванов във Фейсбук групата “Да се върнем в Родният ни край, Трънско!“. Чрез публикацията си той информира, че се кандидатира за кмет на Община Трън на предстоящите частични избори, които ще се проведат в Трънско на 8 октомври 2017 година, видя Zapadno.com.

В публичното си намерение инженерът е засегнал темата с бъдещето на община Трън. Според него важните въпроси за бъдещето на Трънско не трябва да се решават без обществеността да е информирана достатъчно по съответния казус. Инженер Сергей Иванов е подкрепил кандидатурата си с доклад от декана на Електротехническия факултет на Техническия университет – София професор дтн инженер Иван Ячев. В становището си деканът споделя, че Сергей Иванов участва активно в изпълнението на два международни договори, завършил е с отличен успех магистърския курс на специалността “Електрически апарати” на Електротехническия факултет при Техническия университет – София и други подробности относно кандидат-кмета. Становището е адресирано до началник на отдел “Приемна” на Министерския съвет на Република България, до ректора на Техническия университет – София и  до самия инженер Сергей Иванов.

След публикацията във Фейсбук групата Да се върнем в Родният ни край, Трънско!, човек на Zapadno.com направи безуспешен опит да се свърже с автора и.

В края на месец юни стана ясно, че с Указ № 134 на президента на България Румен Радев на 8 октомври 2017 година ще се проведат частични избори за кмет на Община Трън. В момента временно изпълняващ длъжността кмет на Община Трън е Цветислава Цветкова, която преди това заемаше поста „заместник кмет“. До този казус се стигна след като на 2 юни вече бившият кмет на Община Трън Станислав Николов подаде оставка.

Zapadno.com публикува без редакторска намеса публикацията на кандидат-кмета на Община Трън инженер Сергей Иванов:

На днешният ден, 01. Август, искам да споделя с Вас намерението ми да се кандидатирам за предстоящите избори за кмет на община Трън, които ще се проведат на 08. Октомври 2017 г.,
постановени с указ №134 на президента Румен Радев, публикуван в Държавен вестник брой 52 от 30.Юни.2017 г.

Настана време, когато трябва да подредим къщичката ни и от вътре, след проведеният Референдум на 11 Юни, когато трънчани единодушно решихме по какъв ценностен път на развитие ще се движи нашата община.
Всеки един от нас трябва, с каквито сили и възможности разполага, да се включи в реализирането в дела, на този ясно изразен стремеж да запазим чистотата на природата ни, което по естествен път е формирало качествата на трънчанина, който по същество е издържлив и упорит в следствие на суровият климат през отделните сезони от годината; трудолюбив и любознателен, което е в резултат, че не обича да се оставя на произвола на съдбата; предприемчив – което качество е довело до там, че трънчани са плъзнали по всички краища на света. А дори и трънчанин е открил Америка, което може да се провери в архивните материали от експедициите на Христофор Колумб, лоцмана в ролята на навигатор е бил от нашите земи!
А в наши дни всеки знае за Трънският майстор, в чиито образ желае да се припознае, дори и да е по-далеч разположен бизнеса му от някогашната класика в занаятите!
За отделни имена на редица трънчани, успели в своето професионално поприще, може да четем в сборниците за Трънският край, като доказателство за уменията и духа, с които са творили и творят!
Но настана време да обърнем внимание и на къщичката ни поне в две отношения:
Първо в личен аспект, всеки има или пази в спомените си къща, завещана от своите деди, направена от земя, камък и дърво – къща, в която човек като влезе, духът му се възражда и се зарежда с нова енергия – така и трябва да възродим тези родови храмове, за да бъдем самите ние по-силни!
И в обществен план – да се върнем и да участваме активно в общественият живот и управление в Родният ни край!
Затова Ви призовавам,
Уважаеми трънчани и всички, които имат някаква духовна връзка с Трънския край,
нека заедно да подредим нашата къщичка там!
Как ще стане това – няма да е в един миг – промените и то хубавите стават бавно, с търпение и любов.
Нека да направим заедно едно прозрачно общество, в което да се вижда ясно и лесно грижата, както един към друг, така и на отговорните делигирани институции към обществото, в което живеем! В закона на местното самоуправление и местната адмистрация има предвидени значителен брой инструменти, за реализиране на пряката демокрация, които трябва да използваме, чл.17 от ЗМСМА.
Нито един важен въпрос за бъдещето на Трънско не трябва да се решава без да е дадена достатъчно светлина пред обществеността, а самата тя – трябва да бъде търсена за да задава условията и гледните точки, с които трябва да се съобразява дадено предложение за решаваният проблем. Това може да става чрез анкети и регулярно свикване на общо събрание на населението.
За подхода ми при решаването на различни съществени прблеми, можете да придобиете впечатление от приложеният материал.

Виж също...

Loading...