Отецът, който отслужи водосвет за Илинден в село Гигинци се трогна от добродетелта на двамата гигинчани подарили курбана – ВИДЕО + СНИМКИ

Гости от София, Перник, Ноевци и други населени места в региона присъстваха на курбана за Илинден, по стар стил, който беше раздаден в местността “Свети Илия” над брезнишкото село Гигинци. Курбанът беше даден от двама гигинчани – Пепи Борисов и Мара Аначкова предаде репортер на Zapadno.com.

Отец Васил от брезнишкото село Бегуновци отслужи водосвет и освети чорбата за здраве. Десетки жители и гости на Гигинци се бяха събрали в местността “Свети Илия”, където се намира един от трите оброка на селото. Баба Елена беше приготвила жито за празника, което беше раздадено на всеки един от присъстващите. Други гости пък бяха донесли питки, сладки, напитки, а кметът на Гигинци – Цана Сандова беше приготвила домашен кекс и салата с продукти собствено производство. Въпреки делничния ден събитието беше уважено от гости от столицата и областния център – Перник.
Вижте как беше отслужен водосвета и осветен курбана във видеото на Zapadno.com:

Някои от гостите са сред редовните, които посещават курбана, който пък традиционно се дава от 10 години насам. Идеята за него е на гигинчанина и секретар на народно читалище “Искра-1952 г.” Пепи Борисов. “Идеята дойде малко по-надолу оттук, където има друг дъб. Там също се прави курбан на селото. С един приятел, който е бюлюкбашията на сурвакарската група на Гигинци вика: “Гледай колко е хубаво, да направим още един курбан горе, на другия кръст. Ей така да се събират хората!”. От тогава започнахме да правим курбан с негова помощ. Но след това по здравословни причини той не можеше повече да ми помага, но аз съм такъв човек, че започна ли нещо не се отказвам. От тогава всяка година събираме тук хората, радва ме, когато има веселие и това се прави за здраве на цялото село. Всяка година коляме по една овца или агне.”, сподели Пепи Борисов. Той каза, че в селото има няколко човека, които носят името Илия. Те също идват на курбана за Илинден.

В курбана, който беше раздаден днес се е включила и друг местен жител – Мара Аначкова. Тя сама изявила желание да подпомогне инициативата, в която се включва за първи път. “Правя го за здраве. Искам да са ми живи и здрави дечицата и всички хора. Пожелавам на гигинчани да са живи, здрави и догодина пак да са тук.”, каза Мара Аначкова.

Преди водосвета отец Васил, който за първи път освещава курбана на Илинден в селото, разказа интересна история от миналото, която е свързана с Бегуновци и Гигинци. След водосвета и освещаването отецът не е пожелал да му бъде заплатено за услугата. “По традиция самото освещаване на курбана се заплаща съответно колкото отецът пожелае, но този отец не пожелае да вземе пари. Той беше впечатлен от това, че еднолично местни жители дават курбан. Отецът каза: “Както вие можете да дадете подарък, това е подарък от мен. Не искам никакви пари и ще го правя докато ме каните – ще идвам без пари да ви отслужвам.”. Това е много важен момент. Ние го почерпихме, но той каза, че нищо друго не иска. Много сме трогнати от това.”, сподели кметът на Гигинци Цана Сандова.

Разгледайте снимки от курбана за Илинден край село Гигинци:

Виж също...

Loading...