Храм “Свети Николай” в село Кривонос е единственият, в който Отца, Сина и Светия Дух са изографисани по определен начин – СНИМКИ

Храм “Свети Николай” в брезнишкото село Кривонос посреща вярващи с цветни и красиви стенописи. Сред тях е и определен начин на изографисване на Отца, Сина и Светия Дух. За тази подробност разказа пред Zapadno.com Ценко Миленков, който е ктитор на храма.

Храмът е изграден в периода 2003 – 2004 година. Осветен е на 9 май 2004 година от Знеполския епископ Николай. Изографисването е направено в периода 2004 – 2005 година. Стенописите и иконостаса са дело на Владимир Аврамов, Стоян Божилов, Васил Мишев, Стоян Миков и Иван Скрабин. Тези факти свързани с Божия дом са записани до входа му. В храм “Свети Николай” се съхранява частица от мощите на Светеца.

“Това е единствената църква, в която Отец, Сина и Светия Дух са изографисани по този начин. Никъде другаде няма да видите това, което се вижда тук.”, категоричен е Ценко Миленков. Историята на иконостаса също е интересна. Ктиторът Ценко Миленков се срещнал по странен начин с Иван Скрабин. “Моят син става кум на неговия син. На сватбата става дума, че аз правя черква. Иван Скрабин казал: Нека баща ти ми се обади. Аз му се обадих, направихме среща и го доведох тука. След два дни ми представи проект за този иконостас, който веднага го приех. Иконостасът го изработиха в една работилница в Банско. Тези колони са струговани от мура.”, разказа Ценко Миленков.

Дълбоко под основите на храма е заровена бутилка с информация на лист, на който са записани имената на хората започнали градежа. Бутилката е пълна с олио, което да предпазва хартията от разлагане. Тя е завещана на идните поколения, които да научат за доброто дело в село Кривонос.

На освещаването на храма са кръстени 12 деца от епископ Николай. Колкото са апостолите на иконостаса – толкова деца са кръстени на освещаването. Освен с тях храмът бил изпълнен от 12 гласовити църковни певци, спомня си Ценко Миленков. От 2004 година до днес общо 18 кръщенета са направени на деца свързани със селото.

Божият храм отваря врати за големите християнски празници. В двора му се намира бившето начално училище на Кривонос, което е пригодено за обитаване от монаси, но такива до ден днешен не са пристигнали. Църквата си няма свой свещеник. Когато се налага идва отецът на Брезнишко.

В двора на храм “Свети Николай” е изградена паметна плоча на загиналите от село Кривонос в Първата световна война. Плочата е била открита миналата година.

Разгледайте още снимки от храм “Свети Николай” в село Кривонос:

Виж също...

Loading...