Фермерът Цвети Алексова от Брезник връща на пазара традиционната българска мътеница, която се приготвя по бабина рецепта

Не само тийнейджърите, но и мнозина от поколението след 80-те не правят разлика между мътеницата и айряна, добил популярност особено през последните 30 години. Нещо повече – те дори не знаят, че в мътеницата няма вода като при айряна и че по старата рецепта на баба тази напитка е спасявала жетварите в горещините през лятото, а през зимата е осигурявала необходимите протеини и калций за отпадналия организъм, пише Sinor.bg.

С тези спомени от детството и с предприемчивостта си на фермер Цвети Алексова от Брезник решава да върне на трапезата ни традиционната българска мътеница. Всяка сряда тя предлага своя продукт на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите в София, организиран по българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Докато айрянът, както всеки знае, се прави от кисело мляко, разбито с вода, то мътеницата е избито кисело мляко, което допълнително се заквасва с българската закваска „лактобацилус булгарикус“. Така неговите полезни качества на пробиотик преминават в нея и тя става най-вкусната напитка, която не само ни храни, но и “подмладява”, коментира Цвети.

Заедно със семейството си тя гледа около 20-на крави из екологично чистите ливади около Брезник. Стопаните не използват антибиотици или хормони на растежа. Кравите пасат свободно, а през зимата се хранят с ливадно сено и житно-бобови треви (ексарзета,звездан и  детелина). От няколко месеца Цвети Алексова има регистрация по наредба 26 за директни продажби от фермата, като немалка помощ са й оказали експертите от Фондация „Биоселена“. За Цвети мътеницата е незаменимата напитка за летните горещини, защото освен хубав вкус тя има богато съдържание на витамини и белтък, като в същото време е обезмаслена и е подходяща за всякакви възрасти. Тя е натурален продукт без овкусители, ароматизатори, оцветители, стабилизатори или консерванти. „Дори при по-дълго съхранение мътеницата не се разваля, а се газира, придобивайки резлив вкус, който освежава“, пояснява животновъдката.

В миналото, а и сега мътеницата може да се използва и за производството на хляб. Съвременната наука в областта на млякото също е потвърдила ценните качества на мътеницата, посочва професор Николай Тодоров, експерт в тази област. „Комбинацията от млечни продукти, които са богати на живи млечнокисели бактериии с естествени източници на фитонциди и други биологично активни съставки осигурява продължително преживяване на млечнокиселите бактерии в червата и предотвратява развитието на вредните бактерии, които причиняват образуването на токсини и ускоряват състаряването на хората“, посочва професор Тодоров, цитиран от Цвети. По традиция и днес фермерският пазар се провежда пред сградата на министерството на земеделието, като щандовете се закриват в 18:30 часа. Посещавайте го всяка сряда до края на октомври, съветват потребители.

Снимка: Sinor.bg

Виж също...

Loading...