Предвиждат нови правила при линейките, които да идват на дадено място от 8 минути до 2 часа, според спешността на случая

Нов стандарт по спешна медицина предвижда линейките да пристигат на мястото на инцидента за срок от 8 минути до 2 часа. Спешността на пациентите ще се определя с телефонно интервю, а времето, в което екипите могат да останат на адрес не трябва да е повече от 10 минути. Новите правила вече са публикувани на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане, предаде БНТ.

В новия стандарт е заложено за състоянието на пациента да се разпита по телефона. В зависимост от отговорите спешността ще се разпределя по кодове – червен, жълт и зелен. За критичните пациенти с код червено линейката ще трябва да пристигне на място до 8 минути, за пострадалите с код жълто – до 20 минути и за пациенти с минимална спешност и код зелено – до 2 часа. Новият стандарт предвижда и срок, в който линейките трябва да напуснат болницата,след като са докарали до нея пострадали хора. Той ще е 20 минути. Не се предвижда единствено ограничение на времето, в което линейката трябва да пътува с пациент до дадена болница.

Виж също...

Loading...