Грозде беше осветено и раздадено в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за големия християнски празник Преображение Господне

Света литургия беше отслужена от отец Михаил в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за празника Преображение Господне, предаде репортер на Zapadno.com.

Православната църква отбелязва Преображение Господне. На този ден Иисус Христос доказва пред трима от учениците си – Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Отец Михаил каза, че тримата ученици изобразяват добродетелите вяра, надежда и любов. Ученикът Петър изобразява вяра, Йоан е като апостол на любовта, а Яков – апостол на надеждата. Животът на тримата е протекъл в тези добродетели. Според народните вярвания, от Преображение Господне “лятото се пречупва” и времето се преобръща – върви към есента и студа. Щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Литургията за големия християнски празник в брезнишкия храм започна с проповед. Освен в нея присъстващите бяха част от неделната беседа, която беше на тема “Светата литургия”. Отец Михаил освети грозде в храма, където се бяха събрали миряни. “По време на Светата литургия осветихме грозде, тъй като по православен обичай гроздето не се яде до Преображение Господне. На днешния ден за пръв път се освещава гроздов плод и се раздава като благословения на вярващите хора. От сега нататък може да се яде новото грозде.”, каза отец Михаил. След приключването на раздаването на нафора той отслужи празничен водосвет.

След водосвета в храма започна беседа на темата за Светата литургия. На нея отецът и миряните разгледаха първата част на Светата литургия – Проскомидия. Тя е една от трите основни части на литургията. Другите две са – Литургия на оглашените и Литургия на верните. В храма детайлно бяха разгледани всички молитви и действия, които извършва свещеникът преди и в момента на Проскомидията. Следващата неделя темата на беседата ще бъде следващата част на Светата литургия – Литургия на оглашените, допълни отец Михаил.

Снимки: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...