Паната от арматурно желязо на кметствата в селата Бегуновци и Непразненци са дело на самодейния майстор Ласерман Минев-Лацо

Бегуновчанинът Ласерман Минев-Лацо е създателят на паната от арматурно желязо, които красят сградите на кметствата в брезнишките села Бегуновци и Непразненци, предаде репортер на Zapadno.com.

Този майстор-строител и стругар от Бегуновци, е живял в град Перник, лежал е в концлагера в Белене, но въпреки това като самоук талантлив художник има възможността да се запознае лично с известния български художник – Владимир Димитров-Майстора. Освен с него Ласерман поддържа връзка и с други художници като Александър Поплилов. Паната от арматурно желязо на кметствата в Бегуновци, Непразненци и на бащината му къща са неговия голям успех. Под едно от паната на фасадата на кмеството в Бегуновци е поставена плоча. На нея е описана историята и възникването на селото. Тя е посветена на първите бегуновчани, които са го заселили.

Талантливият бегуновчанин Ласерман Минев-Лацо дори е написал книга за родното Бегуновци, в която е събрана историята на селото. Книгата се съхранява в местния етнографски музей, в който има и други експонати свързани със самодейният майстор.

Според самодейният майстор алкохолът е голям проблем при мъжете в селото през 19 и началото на 20 век. Тогава младите момчета решават че трябва да променят нещата и образуват Въздържателно дружество и започват да развиват културна, театрална и просветна дейност. Изработват печат на Въздържателното дружество, който Ласерман преди да почине предава в музея на селото. Повечето от тези момчета са били страдали много от пиянството на своите бащи и през целия си живот отказват да пият алкохол и да пушат цигари. Може би най-голям успех и известност сред тях постига Ласерман.

Виж също...

Loading...