През 1985 година в село Сопица е стартирал лъч от похода “По стъпките на героите от Сръбско-българската война”

Началото на поход “По стъпките на героите от Сръбско-българската война” е било поставено в брезнишкото село Сопица на 29 август 1985 година. Този исторически факт е посочен в летописната книга на селото, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец август 1985 година селото било посетено от тогавашния член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана генерал Добри Джуров. Тогава той пристигнал в Сопица с хеликоптер, който кацнал на един от близките хълмове. Генералът пристигнал, за да поведе лъч на похода “По стъпките на героите от Сръбско-българската война”, който започнал от селото и продължил до Сливница.

От 17 март 1962 година до 22 ноември 1990 година Добри Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемал най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като достига военно звание армейски генерал (1964 година). Става кандидат-член (1974 година) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990 година).

Освен генерал Джуров жители и гости на Сопица посрещнали випусници от Висшето народно военно училище “Генерал Благой Иванов”, които били участници в похода. Според записките в летописната книга и спомените на кметският наместник Босилка Стоянова селото се било изпълнило с хора. На площада се извили кръшни хора, а когато пристигал генерал Добри Джуров всички присъстващи устремили погледи към небето, откъдето идвал той с хеликоптера. Момичета от селото посрещнали с хляб и сол специалния гост. Тогавашният кмет на Сопица Иглика Миланова поздравила гостите с “Добре дошли”.

“Предварително в центъра бяха подредени палатки. Беше приготвен и обядът. Тогава ни бяха казали в колко часа генерал Добри Джуров ще пристигне. Цялото село се беше събрало. Посрещнахме генерала с цветя на площада. В селото имаше един човек – Найден Миланов, с който заедно са били служили като войници. Добри Джуров се срещна първо с него. Покани го в една от палатките, където двамата обядваха. Имахме паметна плоча в селото, на която бяха поднесени цветя при посещението на генерала. След това участниците в похода продължиха към местност “Чифлика”. От там към село Бабица, посока Сливница.”, спомня си Босилка Стоянова.

Виж също...

Loading...