Почина архимандрит Йосиф (Леви) от братството на Църногорския манастир, който обединяваше миряните в Ерулския манастир

Софийска света митрополия съобщава, че на 6 август 2017 година се престави в Господа архимандрит Йосиф (Леви), брат на Църногорската света обител, съобщава mitropolia-sofia.org.
Отец Йосиф е роден на 3 януари 1956 година в град Варна. Основно и средно образование получава в родния си град, а след завършването на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ известно време работи като учител във Варна.
Постъпва като послушник в Клисурския манастир „Свети свети Кирил и Методий“ през 1992 година, а на 26 април 1994 година е постриган за монах от Видинския митрополит Дометиан. Духовен старец му е бил Велички епископ Сионий. В йеродяконски чин е ръкоположен през 2005 година в катедралния храм на Видин – „Свети Димитър“, а за йеродякон малко по-късно в Лопушанския манастир от митрополит Дометиан. В архимандритско достойнство е въведен на 2 февруари 2009 година в Черепишкия манастир от тогавашния Врачански митрополит Калиник. Бил е игумен на Лопушанския манастир (2004-2006) и Черепишкия манастир (2009-2011), както и архиерейски наместник в Белослатинската духовна околия през 2011 година. Към братството на Църногорския манастир се присъединява през 2017 година. През последните няколко години той служи и в манастир “Света Троица” край трънското село Ерул. Там той събираше вярващите миряни от околните населени места и отслужваше литургии.
Опелото е днес в Църногорския манастир “Свети свети Козма и Дамян”.
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!
Снимка: Богомил Савов

Виж също...

Loading...