С 15 процента увеличават минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти в българските училища

Предложението на МОН за увеличаване на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти е изложено в проект на Наредба, публикувана на сайта на ведомството за обществено обсъждане, предаде БНТ.

Според обещаното увеличение на учителските заплати с 15 % директорите ще получават по 950 лева, а техните заместници 887 лева. Месечно възнаграждение от 760 лева ще получават учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на направление ИКТ. С една идея по-висока ще бъде заплатата на старши учител и старши възпитател – 792 лева. А главният учител и възпитател ще получават по 836 лева.

От първи януари 2018 година се предвиждат и две допълнителни нови трудови възнаграждения при изпълнението на мерките по обхващане и задържане в образователната система на учениците. По 4 % над заплатата ще получават преподавателите, които участват в екипи за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на деца, които не желаят да учат. Допълнително заплащане ще има и за преподавателите, които обучават допълнително ученици, които не са усвоили заложеното в учебната програма или деца, които не владеят български език.

От просветното ведомство уточняват, че предвижданото увеличение на заплатите е в рамките на одобрените средства, които ще бъдат предоставени допълнително от централния бюджет.

Виж също...

Loading...