Трънският исторически музей безвъзмездно се предоставя за офис на „Местна инициативна група – Трън – Брезник – Божурище“

Вторият етаж на историческия музей в град Трън безвъзмездно се предоставя на сдружението с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Местна инициативна група – Трън – Брезник – Божурище“. Това решиха общинските съветници на Трън на провелото се днес извънредно заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Точката за предоставяне на част от сградата на музея беше допълнена в началото на заседанието. Общинските съветници единодушно гласуваха “за” безвъзмездното предоставяне на право за управление на част от недвижим имот публична общинска собственост, представляващ етаж от сграда на улица “Вельо Стоянов” № 22 на сдружението на трите общини.

В офиса на „Местна инициативна група – Трън – Брезник – Божурище“ ще работят трима души. На заседанието стана ясно, че ще бъде извършен козметичен ремонт на етажа, който се предоставя. “В устава на “Местна инициативна група”, още при учредяването е посочено това помещение като седалище на местната инициативна група. Предишното решение, с което Общинският съвет разреши използването му беше само за 6-те месеца по подготвителните дейности и тъй като говорим за евентуално 5, 6 или 7-годишен срок на изпълнение на Стратегията, защото освен петте години по Програмата има и 2-3 след това, в които се извършват окончателните плащания. Поради тази причина ви е предложен договора с 10-годишен срок.”, поясни Евгения Такова директор на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън. Временно изпълняващата длъжността кмет на Община Трън Цветислава Цветкова допълни, че ако през тези 10 години нищо не се случи, договорът с “Местна инициативна група” може да бъде прекратен по всяко време.

На сесията стана ясно, че музейната сбирка от сградата на бившия музей е преместена в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Експонатите ще бъдат изложени в специален кът в читалището, където посетители могат да се докоснат до уникални предмети и артефакти от Трънско.

Другите точки от дневния ред касаеха извършване на промени в бюджета на Община Трън за 2017 година и промяна в представителството на Общината в сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Местна инициативна група – Трън – Брезник – Божурище“. И по тези точки съветниците гласуваха със “за”.

Виж също...

Loading...