Наводнение принудило жителите на Кривонос да преместят селото от местност “Клисура” на мястото, където са били стопанските постройки

Три пъти брезнишкото село Кривонос е променяло местоположението си. Първите къщи са били построени в местността “Селище”. Това разказаха местните жители пред Zapadno.com.

Причината Кривонос да се премести от местността “Селище” в местността “Клисура” била вражда между български и турски семейства, които по онова време населявали района. След голямо наводнение половината къщи на селото били отнесени. Така се решило Кривонос да се премести за трети път – на по-високо място, където били разположени стопанските постройки и животни на местните. Това разказа господин Банков от Кривонос.

Дядо Стоян пък с възхищение заявява: “Тук можеш да хванеш алергия от тишина!” Думите му не граничат с преувеличението, тъй като районът е тих и спокоен. През зимния период селото е достъпно – пътищата се чистят от сняг, но за сметка на това тогава едва 5-6 човека обитават населеното място. През летния сезон броят на обитателите на Кривонос нараства.

Виж също...

Loading...