Десетки вярващи отбелязаха празника Успение Богородично с водосвет и курбан в брезнишкия храм “Света Петка”

С водосвет и курбан беше посрещнат празника Успение Богородично в брезнишкия енорийски храм “Света Петка”. Десетки вярващи християни от Брезник и гости на града се бяха събрали в двора на Божия дом, където отец Михаил направи водосвет и освети курбан, предаде репортер на Zapadno.com.

Курбанът за здраве беше дарен от семейство от Перник, което по линия на съпругата е свързано с Брезник. Веселина Шкойнова е от Брезник, но със семейството си живее в град Перник, където е омъжена. “По принцип този голям празник не сме го празнували, но ни се случи много лошо нещо – мъжът ми се разболя от левкимия. Беше на химиотерапия, но с Божията помощ има изцеление. Така преди 3 години ние решихме на този ден да даваме курбан за здраве.”, каза Веселина Шкойнова. Тя сподели, че чувството да правиш такова добро е облекчение, което не може да се опише с думи. “Дай на хората, за да ти даде Господ и на тебе.”, сподели още дамата.

В Брезник празничният ден започна със Света литургия, която отец Михаил отслужи в храм “Свети Георги Победоносец”. От сутринта в двата брезнишки храма прииждат миряни, които палят свещи и се молят за здраве и покаяние.

Според преданието Успение Богородично е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил и съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното и желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома и в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата и. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ В памет на явяването и пред апостолите, Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Разгледайте снимки от водосвета и освещаването на курбана в храм “Света Петка”:

Виж също...

Loading...