Света литургия беше отслужена в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за един от 12-те големи християнски празници – Успение Богородично

Отец Михаил отслужи Света литургия в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник за големия християнски празник Успение Богородично. Литургията започна точно в 9 часа и беше съпроводена от звън на храмовите камбани, които огласиха града, предаде репортер на Zapadno.com.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението и. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото и тяло. Българската православна църква отбелязва празника на 15 август (нов стил).

“Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те Господни Богородични празници, които особено се честват в православната църква. Той е и най-големият празник посветен на Света Богородица. На този ден празнуваме нейното Успение тоест смъртта и погребението. Както свидетелства Свещеното Предание след като Пресвета Богородица е навършила дълбока старост се е преставила се е в Господа, но на самото нейно преставление идва Господ, който да приеме душата и. Апостолите, които са били разпръснати по целия свят да проповядват Евангелието се събират на облаците, за да изпратят честно и да положат тялото и в гроб. По юдейски обичай изсичат гроб в камъка и полагат тялото на Пресвета Богородица по чуден начин. Иконографията описва точно нейното Успение, нейният одър – събрани около нея Апостоли-свещенослужители и едно, което също е особено – един юдеин, който се допуска тогава да види това погребение. Той се е опитал да бутне тялото на Пресвета Богородица от тялото, но невидим ангел отсича ръцете му. Юдеинът с покаяние, с молитва пристъпва към Пресвета Богородица и се разкайва за своето намерение и получава пълно изцеление. Преданията свидетелстват, че те са били закриляни от облак, вървейки по пътя от дома, където е боравила Пресвета Богородица, близо до Йерусалим до нейния гроб. Както знаем гробът и се намира в Палестина. Днес е велик празник, на който преди хората са се събирали и са благодарили на Пресвета Богородица за добрата жътва, защото тя по принцип по това време приключва. Има много топло отношение на народа към този празник затова и той е един от 12-те големи християнски празници.”, каза отец Михаил.

На днешния ден, 15 август именици са всички, които носят имената: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар и Божидара.

Виж също...

Loading...