Бившият кмет на Долна Секирна Лъчезар Лазов заедно с брезничани, трънчани, сърби и македонци покориха сръбския връх Църноок

Жители на общините Брезник и Трън се включиха в изкачването на връх Църноок в сръбската планина Дукат. В масовото изкачване, което се организира за четвърта година взеха участие и други българи, както и сърби и македонци. На планинския първенец е бил организиран обяд, а на трапезата са били подредени боб с месо, зелници, баници и сладкиши. Фолклорен танцов състав от град Босилеград се е погрижил за доброто настроение с пъстра програма, предаде репортер на Zapadno.com.

Международното изкачване се организира от сръбската Община Босилеград и спортното сдружение за планинарство “Младост” от град Босилеград. Сред ентусиастите и любители на природата в планината бяха бившият кмет на Долна Секирна Лъчезар Лазов и още трима жители на брезнишкото село. “Бяхме около 30 човека от област Перник и още толкова от област Кюстендил. В подножието на върха се намира паметник посветен на загиналите във втората световна война. На самият връх домакините приготвят страхотна боб чорба, с която нагостиха всички изкачили върха.”, сподели Лъчезар Лазов. На върха бившият кмет на Долна Секирна се сприятелил с македонци и сърби. Един от новите му приятели се казва Милош от Ниш, който може да видите на снимките след текста. За хората от съседните държави Лъчезар Лазов споделя, че са страхотни хора.

Организаторите раздадоха грамоти за участие в инициативата на представители на туристически дружества от България, Сърбия и Македония. Покорителите на върха са изминали 11 километра от местността Обе Реке, която се намира в района на село Долна Любата.

Дукат е средновисока планина в Западните покрайнини, Сърбия. Има заоблено било със средна надморска височина от 1400 метра. Най-високият и връх е Църноок, който се издига на 1881 метра.

Снимки: Лъчезар Лазов

Виж също...

Loading...