Собственикът на „Дарик” радио Радосвет Радев е бил председател в журито на конкурса за красота “Мис Брезник”

През далечната 1988 година в Брезник се е провел конкурса за красота “Мис Брезник”, който остава в историята като единствения такъв в града. Дефилетата на красивите брезничанки са се провели на сцената в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870”. Това си спомня Божидар Пантев, който е организатор в читалището, предаде репортер на Zapadno.com.

Журито, което е определило коя е най-красивата брезничанка от явилите се в конкурса девойки е било съставено от хора извън Брезник. Мярката е била предприета, за да няма конфликт на интереси и претенции за достоверността на избора. Председател на журито е бил Радосвет Радев, който в наши дни е собственик на националното “Дарик” радио. Конкурсът е провеждан един единствен път, а организатор е било народно читалище “Просвещение-1870”. Наградата за победителката е била едноседмична екскурзия в руския град Набережние Челни, който се слави с това, че в него е разположен заводът на компанията производител на камиони “Камаз”. Руският завод е бил побратимен с тогавашния завод за алуминиева дограма в Брезник. Покрай добрите отношения на двете компании танцови състави от Брезник гостували в Русия и обратното, състави от Набережние Челни изнасяли програма в българския град. Гостуванията били на разменни начала.

Призът “Мис Брезник” в конкурса за красота е присъден на брезничанката Ина Рабакова. Тя е била наградена лично от директора на завода за алуминиева дограма. На екскурзията в Русия, заедно с победителката е бил Божидар Пантев и самодейци от брезнишкото читалище. “Там представихме “Мис Брезник” на една естрадна сцена – беше лятно време. Изнесохме два концерта – на закрита зала и на една почивна станция на основния завод на “Камаз”.”, спомня си Божидар Пантев.

В наши дни Ина Рабакова работи за бъдещето на Брезник. Тя е детска учителка в детска градина “Брезица”, където се грижи за най-малките брезничани.

Снимки: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...