С честен труд и магарето си ноевчанинът Стоян Динев събрал пари, с които изградил 12 чешми в района на село Ноевци – ВИДЕО

Ноевчанинът Стоян Динев-Танин е добре познат сред местните жители на брезнишкото село Ноевци. Хората го споменават само с добро заради делата, които е извършил през последните години за селото и населението, предаде репортер на Zapadno.com.

88-годишният Стоян Динев е роден през далечната 1929 година в село Ноевци. През живота си той е работил като трудовак, но и като ръководител. Извършвал е както тежка работа на полето и в металургията, така и отговорно е ръководил бригади в селото. На 74-годишна възраст са му направени две тежки операции – първата нямала успех, но втората била успешна и го възстановила. Лежейки на болничното легло Стоян дал обет пред себе си, ако остане жив след втората операция да изгради чешма. Както се зарекъл така и направил. Първата чешма, която изградил била построена в местността “Света вода”, където бликало кладенче от стари времена и където протича река Долна манастирска. Чешмата била изградена през 2004 година. Тогава съселяните на Стоян и отец открили официално новата придобивка. Интересното на чешмата е, че върху нея е изписан стих, който гласи: “Добри човече, отпочини па тогаз водица пивни, след като се напиеш очите да си измиеш, та още повече здраве да добиеш!”. Надписът бил издялкан лично от Стоян Динев с длето и чук. Средствата за чешмите пък събирал от транспортни услуги, които предлагал с магарето си. За първата чешма му помогнал неговия роднина Кирил Христов. След първата чешма той се увлякъл по делото, което предприел и така достигнал до 12 изградени около Ноевци чешми. Стиховете, които издялкал на чешмите са свързани с народния бит. В районите на чешмите са изградени и малки места за отдих, за да може човек да се отпусне след като отпие от живителната течност.

“Чешма се трудно строи, работа е – да копаеш, да хванеш водата, тя бега. Не може лесно да я хванеш. Каптираш ли я след това е лесно. Физически е трудно, но след това идва радостта от успеха, че вече отиваш в правилна посока и обектът ще бъде изпълнен.”, сподели Стоян Динев.

Освен чешмите ноевчанинът е написал и издал 4 книги. Три от книгите са свързани със село Ноевци и жителите му, а в четвъртата Стоян е описал своя живот. Първата книга е озаглавена “Земляци”, втората – “Тъмно усое”, третата книга, която се отнася за личния живот на автора – “Преживяното не се забравя” и четвъртата – “Ноевци, граовски бисер”. Информацията в книгите е събрана от разказите, житието и битието на местните жители. Всяка една от книгите се съхранява в домовете на ноевчани, които получили от тях лично от Стоян, както и в местното читалище. Стоян Динев обмисля да напише и пета книга, която да събере ноевчани, които са обитавали селото преди години. Кратки разкази, помисли и снимки на ноевчанинът често се публикуват в национални вестници и списания.

Стоян се обръща към всички и ги съветва да бъдат добри, трудолюбиви и честни хора, които да живеят с труд.

Вижте какво още разказа Стоян Динев пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...