Един от основателите на ФК “Славия” и футболно острие Димитър Байкушев-Мими е потомък на една от най-известните трънски фамилии

Националният футболист от град Трън Димитър Байкушев-Мими допринася за победният мач над Югославия, когато България разгромява комшиите с 3 : 2, пише radomidnes.com.

Той е и сред основателите на футболният клуб „Славия“. Цветовете на клуба са бяло и черно, прякорите на отбора са „Белите“ и „Бялата лавина“. Тази заслуга е също негова, защото той е едно от остриетата на отбора в нападение. Един от изтъкнатите футболисти през 30-те години с вдъхновена, бойка игра. Трикратен шампион през 1930, 1936, 1939 и носител на купата на България през 1930 и 1936 година. В националния отбор има 27 срещи, в които е вкарал 10 гола. Носител на Купата на Българският олимпийски комитет през 1931 и 2 пъти на Балканската купа през 1932 и 1935 година. След като приключва състезателната си кариера е треньор на “Славия”, “Завод-12”, “Дунав”, “Спартак” (Пловдив), “Горупсо” (Мадан) и “Поморие”. Под негово ръководство „Славия“ и „Спартак“ спечелват шампионски титли съответно през 1943 и през 1963 година. Прославен откривател на талантливи футболисти и упорито работи с тях. Носител е на титлите Заслужил треньор (1968 година), Заслужил деятел на физкултурата.

Потомъкът на една от най-известните трънски фамилии и прославен футболист, умира на 29 януари 1989 година на 78-годишна възраст в София. Един от любимите спортисти на Н. В.  цар Борис Трети Обединител, не успява да дочака падането на Берлинската стена и последвалите демократични промени в България.

Автор: Бисер Боянов

Виж също...

Loading...