Картофопроизводителите в община Трън са локализирали заразата по картофите и се снабдяват само с качествени семена

Заразата по картофите в община Трън е локализирана и не представлява проблем за продукцията. Всички производители в пограничната община са решили проблем. Това увери най-големият картофопроизводител в Трънско Станислав Николов пред човек на Zapadno.com.

Припомняме, че в края на месец април тази година 1386 декара от площите с картофи в община Трън бяха поставени под карантина. Добрата новина беше, че 251 декара от площите в Трънско бяха освободени от карантината. Мярката беше предприета заради пръстеновидно гниене по картофите. Забраната не се касае за хората, които на половин или един декар отглеждат картофи за собствена консумация, а само производителите, които реализират продукция на пазара.

По отношение на проблема със заразата по картофите в Трънско, която се появи през пролетта, фермерът каза, че тя е локализирана в проблемните площи. “По принцип трябва да се взимат качествени семена, което го правим в момента всички производители в Трънско и се сади в определени площи, които се засаждат така че заразата не представлява никакъв проблем. Тя не е и опасна чак толкова, защото след преработка тя е безвредна. Така че не е страшно, просто малко трябва да се спазва хигиена в производството и да се работи с качествени семена. Винаги доставката на некачествени семена довежда до тези проблеми. Мисля, че това не е голям проблем. Производителите на картофи в света страдат от още по-големи проблеми. Това е най-малкият проблем, който съществува в картофите, защото чувам че доста го разпространяват.”, каза Станислав Николов. Производството на картофи е трудна работа и изисква складови бази, в които да се съхранява готовата продукция. За културата трябва да бъде осигурена и подходяща температура, както и да не се излага на пряка светлина.

Съветът на фермера към всички негови колеги е да си изградят подходяща база преди да започват производството на картофи.

Виж също...

Loading...