Според МОН най-късно до края на септември ще има нови учебници в българските училища, а дотогава ще се учи чрез електронни помагала

След година закъснение – новите учебници за първи и пети клас влизат в класните стаи на 15 септември. През миналата учебна година се наложи децата да учат по нови програми, но със старите помагала, предаде NOVA.

Цялата процедура по одобряване на нови учебници трае една година. Над 40 хиляди учители от цялата страна се включиха в избора на помагала, отсявайки измежду 256 проекта. Заради забавяне в сроковете обаче сега издателствата ще разполагат с по-малко от месец, за да напечатат и доставят учебниците до училищата. Затова е възможно не всички ученици да се сдобият с тях още на 15 септември.

Вчера изтече срокът, в който всеки учител трябва да избере по кой от одобрените учебници ще преподава, а директорите да дадат заявка колко и от кои учебници желаят да им бъдат доставени. За да успеят да смогнат навреме с поръчките обаче, издателствата вече печатат учебници на сляпо. Обещанието на издателите е, че учебници ще има още с първия училищен звънец. Същото уверяват и от образователното ведомство. Ако забавянето стане още по-голямо, учителите ще трябва да преподават временно от електронни учебници.

Според прогнозите на МОН най-късно до 30 септември учебници ще има във всички класни стаи у нас. На 13 септември ще стане в колко точно училища в страната няма да има нови учебници от началото на учебната година.

Виж също...

Loading...