Българска асоциация за селски и екотуризъм: Необходими са около 80-90 хиляди лева за реконструкция на Трънската екопътека в двата и сектора

С предварително становище относно проекта за реконструкция на Трънската екопътека в двата и сектора (по реките Ябланица и Ерма) излязоха от Българска асоциация за селски и екотуризъм, информираха от Община Трън.

Още в началото на 2017 година информационния сайт Zapadno.com алармира за лошото състояние на Ждрелото на река Ерма, а по-късно и за състоянието на Ябланишкото Ждрело. Припомнете си: Вандали съсипват парка за отдих при трънското Ждрело, река Ерма е пълна с боклуци, а мостът под скалите не е ремонтиран от години – СНИМКИ Впоследствие след месеци започнаха да се взимат мерки за обезопасяване на екопътеката, която минава през природните забележителности.

В докладът експертите на Асоциацията са описали какво е необходимо да се извърши по Трънската екопътека след като са изследвали пешеходните маршрути. Основните съоръжения – 10 дървени моста са в задоволително състояние и не е необходима подмяна на основните премостващи и носещи дървени (акациеви) стволове. Само на два моста – Първи мост, непосредствено пред Ломнишкото Ждрело на река Ерма и високия мост над река Ябланица, преди Зелени вир е необходима сериозна намеса заради надхвърлянето на нормите за провисване (повече от 5 сантиметра и 9 метра просвет): една допълнителна носеща греда в първия случай, насложена върху старата, и съответно две за споменатия мост в Ябланишкото Ждрело. Необходима е подмяна на 10 % от дъските и 80 % от парапетите, пише в доклада.

Спомагателните дървени стълби (акациеви), осигуряващи най-често подходите към мостовите съоръжения (15 броя), в повечето случаи се нуждаят от цялостна подмяна в това число и на първо място на стълбищните рамена. Най-значителните инвестиционни усилия ще са необходими за реконструкцията на стъпалата по трасетата, които са разделени в 4 категории: на земна основа, на земно-скална основа, на скално-земна основа и на скална основа. Предвижда се по-внимателна селекция на подпорните акациеви дъски и подпиращите ги колчета, които трябва да бъдат осигурени от по-здрава (вътрешна) част на акациевите трупи. За стъпалата на скална основа се предвиждат по-голям брой метални гривни (пръстени), монтирани с помощта на агрегати-перфоратори в здрава скала.

От становището на Българска асоциация за селски и екотуризъм става ясно, че са необходими около 80 – 90 хиляди лева за подобряване на състоянието на пешеходния маршрут. През месец септември ще се направи допълнително уточнение в рамките на окончателен доклад със съответната количествено-стойностна сметка, картосхеми, предписания и други.

Виж също...

Loading...