Кметът Б. Савов: От 1 септември цената за кубик вода в Брезнишко става 1,50 лв., защо? ВиК: Увеличение ще има! – ВИДЕО

От 1 септември цената на питейна вода в община Брезник ще бъде увеличена. Увеличението е двойно в сравнение със сегашните цени, на които се доставя водата и един кубик ще струва 1 лева и 50 стотинки с ДДС. Това стана ясно на провелото се по-рано днес заседание на Общински съвет-Брезник. В края на сесията кметът на брезнишките села Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов съобщи новината на присъстващите общински съветници, кметове, кметски наместници и служители на Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Шокиращата новина предизвика дебати в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, където се проведе заседанието. “Искам само да кажа, дали е тук мястото, но да кажа, че вече е излезнала заповедта – от 1 септември питейната вода вече е на 1 и 50. В моето село досега е 0,72 без ДДС. Това означава над 100 % увеличение на водата. Дали да не поканим директора на ВиК тука предполагам, че и кметовете ще ме подкрепят на основание за какво е това толкова голямо увеличение на питейната вода? Не знам дали сте запознати с тази заповед така ми казаха на мене, че вече от 1 септември е 1 и 50, което за мен е…”, каза кметът Богомил Савов. Той допълни, че детайлно не се е запознал със заповедта, а за увеличението научил от служител на ВиК.

Вижте какво каза Богомил Савов на заседанието във видеото на Zapadno.com:

Общинските съветници не знаеха за увеличението на водата, нито за заповедта. Председателят на Общинския съвет предложи да се направи работна среща между кметове, кметски наместници и общински съветници. Общинският съветник Десислава Стоилова пък припомни, че Община Брезник има представител в Асоциацията на ВиК-Перник. “Ние на всяко заседание на ВиК имаме представител и имаме изрични решения как е гласувал нашия представител. Повишаването на цената на водата не става току-така. Това е една дълга процедура. Според мен не е възможно нашият представител във ВиК-Перник да не е бил запознат с това нещо. Процедурата е няколко месеца за одобрение на тези повишения.”, каза още Десислава Стоилова.

От Община Брезник също нямаха информация за увеличението на питейната вода от 1 септември.

Кметът на селата Долна Секирна и Горна Секирна сподели, че навремето районът се е захранвал с вода от собствен водоизточник, който е изграден със средства на местното население. Той недоумява защо се налага увеличение на цената на водата особено в двете села, където според думите му за 50 години нищо не се извършило по водопреносната мрежа.

От ВиК-Перник потвърдиха предстоящото увеличение на водата. Управителят на ВиК-Перник инженер Иван Витанов не беше открит за разяснение, тъй като е отпуска. Справка на сайта на водоснабдителното дружество показва кратка информация за увеличението на водата. Ето какво откри Zapadno.com:

Zapadno.com ще следи темата с предстоящото увеличение на питейната вода.

Виж също...

Loading...