Според данни на Евростат: България е сред държавите с най-ниски цени на месото в Европейския съюз

България е в тройката на страните от Европейския съюз с най-ниски цени на месото, показват данни на Евростат. Другите две държави са Полша и Румъния, предаде БНТ.

В Полша цените са с 47 % по-ниски от средноевропейските, у нас те са с 44 % по-ниски, а в Румъния с 41,1 процента. Най-високи са цените на месото в Дания – с близо 40 % по-високи от средните за Европейския съюз. Ако се сравнят цените във всички държави в Европа, а не само в тези от ЕС, то най-скъпото месо е в Швейцария – със 157 на сто над средното в ЕС. То дори и тук най-евтино си остава месото в Полша, с цени, по-ниски дори от тези в Албания и Македония.

По-ранно проучване на Кейтъруингс показва, че Швейцария има най-високите цени на месо в света, 49,68 долара за един килограм говеждо месо, с близо 150 процента над средното ниво в света. От друга страна, неквалифициран работник в Швейцария трябва да работи само 3,1 часа, за да може да си купи един килограм месо, докато работник в Индонезия трябва да работи 23,6 часа, за да си купи килограм месо, макар в тази държава един килограм говеждо месо да струва 9,01 долара.

Виж също...

Loading...