Горски аптечки за първа помощ по туристически маршрути в природните паркове на страната ще помагат на туристи в беда

Горски аптечки за оказване на първа помощ са поставени по туристическите маршрути в природните паркове към Изпълнителната агенция по горите. Те са предназначени за туристите, като им осигуряват необходимите превързочни материали и медикаменти при спешни случай в планината, в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място, пише divoto.bg.

Новите аптечки на територията на Природен парк Витоша са поставени в заслон “Петрус”, заслон “Смильо”. Паркът разполага с горски аптечки на още шест места: на пътеката от село Железница към Черни връх (аптечката е поставена преди хижа „Физкултурник”); Местност “Комините”; Боянски водопад; Зимната пътека село Кладница – Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека).

Шест горски аптечки са монтирани в Природен парк „Врачански Балкан”. Местата, на които са монтирани са: заслон Боров камък, заслон Войводин дол, заслон Старо село, заслон Барките, посетителски център Ритлите и Младежки еко лагер село Очин дол.

Дирекция на Природен парк „Беласица” е поставила пет аптечки по маршрутите от град Петрич към билото на планина Беласица в района на „Халката”; от град Петрич към връх Конгур през „Папреница”; от град Петрич към връх Конгур през хиха Конгур; от село Самуилово към връх Радомир през „Лопово”, и от село Скрът към връх Тумба след местността „Щаба”.

Шестте аптечки на територията на Природен парк „Странджа” са максимално отдалечени от населените места – първата аптека е в параклиса „Света Марина”, село Ивайлово, втората в местност „Индипасха”, третата – местност „Влахол дол”, четвъртата – в параклиса „Света Богородица”, село Кости, петата – местност „Малката котвена” до село Гараматиково и последната – при големия долмен в село Заберново.

От парковите дирекции се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците, участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината.

Снимка: divoto.bg

Виж също...

Loading...