Община Брезник няма дългове, защото спазва поговорката: Не си разтягай краката повече от чергата

Община Брезник е една от малкото общински администрации в България, която не е трупала дългове и няма такива. Това стана ясно от Годишния отчет за състоянието на общинския дълг на Общината и търговските дружества “Брезник фарм” ЕООД и “Водоснабдяване” ЕООД, който беше приет на заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Zapadno.com.

Отчетът показа, че задълженията са 0 лева, тоест няма дългове. Секретарят на Община Брезник Иван Борисов поясни каква е формулата за това. “Има една такава приказка: Не си разтягай краката повече от чергата. Това правим непрекъснато и то не е само сега, но от много години назад. Ако се върнете 20 години назад, когато всички Общини бяха задължени с десетки хиляди левове, за Перник не искам и да коментирам, но за малките като Трън – по 40-50 хиляди лева, Община Брезник нямаше нито един лев издължен за улично осветление и други такива електрически енергии. Тоест в един момент Държавата извади едни пари и заплати на всички Общини този дълг. Тогава в Община Брезник се почувствахме малко ощетени заради това, че ние със силата на много икономии, стискане и лишения постигаме това. Правим само колкото имаме възможност.”, сподели пред Zapadno.com секретарят на Община Брезник Иван Борисов. Той е дългогодишен служител в общинската администрация и не помни някога тя да е имала дълг. “По едно време имахме умишлено неплащане заради разногласия, след което платихме и нещата тръгнаха, но не е било заради финансова невъзможност.”, допълни Иван Борисов.

По отношение на търговското дружество “Брезник фарм” ЕООД, което представлява общинската аптека в града секретарят добави, че то нито носи загуби, нито приходи. Чрез управлението на общинската аптека Община Брезник може да повлияе в полза на хората при наличие на проблеми в сферата на здравеопазването.

Виж също...

Loading...