Първите заселници на село Билинци са бежанци от покрайнините на Брезник, които избягали от набези

Първите хора, които са заселили брезнишкото Билинци са били бежанци от населено място в покрайнините на Брезник. От тази история идва и името на селото, спомня си пред репортер на Zapadno.com потомък на един от родовете на Билинци.

Характерното за Билинци е, че селото е обособено на махали и е с дължина около 2 километра. Селото е разположено на 10 километра от общинския център Брезник. На мястото, на което е възникнало селото – под рида Црънча са били съсредоточени градините и овощните дръвчета. Причината за това бил благоприятният климат, който се образува от релефа на района. По времето на социалистическите години масово около селото са засадени борови насаждения около преобладаващите широколистни дървета. Местните деца дори са се включвали в залесяването като са изкопавали тераси по хълмовете.

Първоначално хората са се заселили в район с названието Старо село, който се намира в подножието на хълма Клепало. Постепенно селото започва да се разраства и достигнало до днешното си местоположение. “В миналото в една къща е имало по 30-40 човека, което е било нормално за онези години. Семействата са били патриархални, което и до днес се е запазило. Хората са се препитавали основно с животновъдство и земеделие. Интересното е, че прадядо ми е садил лимец вместо жито. Отглеждали са се такива култури, които могат да виреят на климата в района. Горе под билото на връх Црънча, което е каменисто, но с много труд са садили леща. Тази култура са я произвеждали горе под скалите. Тук има още една интересна забележителност, която се намира на хълм Веле глава. Там има един огромен бук, който да речем 5-6 човека трудно го обгръщат и е много стар, никой не знае на колко години е.”, сподели потомък на Тодоровия род от село Билинци. Главата на Тодоровия род – дядо Тодор е имал трима сина и една дъщеря. Фамилията е живяла в две къщи. Почти всяка фамилия си има свещено място или оброк, на който се давали курбаните на големи празници. Оброкът на Тодоровия род се намира над двете къщи на фамилията.

В близост до сегашния център на селото се намира старото училище. То е функционирало до 50-те – 60-те години на 20-ти век. След този период повечето билинчани се отправили по градовете, където да търсят препитание. Сградата била превърната в местен магазин, а в момента е място за сбирки на ловната дружинка на селото. За изграждането на училището местни жители дари имота си. Преди години, когато селото било голямо имало и второ училище, което се намирало в една от къщите на потомъка на Тодоровия род.

Друга забележителност на селото е Билинския манастир “Свети Архангел Михаил”, който от години се саморазрушава, но от края на месец юли по него се работи за възстановяването и реконструирането му. Прочетете още по темата: Възстановяват и реконструират Билинския манастир „Свети Архангел Михаил“, в който Васил Левски е нощувал – СНИМКИ

Виж също...

Loading...