Дърворезбарят, който сътвори 9-метровата скулптура с риби в град Брезник започна довършителните работи по нея, за да я подготви за зимата

От днес започнаха довършителните работи по 9-метровата дървена скулптура в град Брезник, която беше направена в навечерието на тазгодишния Видовден. Скулптурата се намира на кръстовището на улиците „Георги Ив. Бунджулов” и „Д-р Йордан Стефанов”, предаде репортер на Zapadno.com.

Дърворезбарят Боян Александров ще извърши довършителните дейности, а служител на Община Брезник ще му помага. Скулптурата ще се грундира, импрегнира против дървояди и ще се защити с лак против атмосферни условия. Майсторът няма наложен определен срок, в който трябва да извърши дейностите. “Имам си собствен поставен срок – за около 3 дни да го приключа. Разбира се ще ми помага помощник от Общината, защото без вишка скулптурата не е достъпна на такава височина, която е 8 метра и 70 сантиметра, почти 9 метра. Скулптурата представлява две риби, които са усукани около самото дърво. Две риби са, защото тук сме на реката и това е символично. Отдалече пластиката изглежда като птица, като на жерав. Това допълнително предизвиква човек да се загледа и като се загледа вече открива рибите, които са по вертикала около едно водорасло.”, каза пред Zapadno.com Боян Александров.

Младият дърворезбар, който преподава занаята в курса в София, е направил още няколко дървени скулптури. Едната се намира в градския парк на Брезник или така наречената Градската и изобразява закрилницата на града Света Петка. Другата скулптура, която е сътворена от ръцете на Боян Александров се намира в земенското село Дивля и изобразява братята Свети Свети Кирил и Методий. Творецът участва в пленери и симпозиуми в страната и чужбина. Той е участвал в пленери в страните Дания, Германия, Испания и на други места, където са се провеждали симпозиуми по дървопластика.

Красивата скулптура е подарък за брезничани и гости на града от кмета на Общината Васил Узунов. “От Перник съм, но връзката ми с Община Брезник стана чрез моят бивш учител Сашо Евтимов, който е известен художник в региона. Кметът на Брезник му е бил споделил, че търси човек и така той ми сподели за това, а аз се съгласих.”, сподели още Боян Александров.

Виж също...

Loading...