Почистиха около Старата чешма в Бегуновци, която не е спирала да тече от 100 години и е помогнала на близките села при продължително безводие – СНИМКИ

Ударна група от Община Брезник разчиства района около Старата чешма в брезнишкото село Бегуновци. Чешмата има близо 100-годишна история и никога досега не е спирала да тече. Това разказа кметът на селото Соня Славова пред репортер на Zapadno.com.

Вече втори ден четирима служители на Община Брезник почистват пространството около чешмата от храсти и треви. Премахва се растителността от общински имот, който е точно над Старата чешма и където се намира каптажа и. Работниците са изпратени от кмета на Общината Васил Узунов по молба на кмета на Бегуновци Соня Славова. Работи се с бързи темпове и вероятно утре разчистването ще приключи, но не и работата по чешмата. Кметът на селото заедно с местни жители ще почистят каптажа. Мястото не почиствано от 4-5 години и сегашните дейности събират погледите на хората от селото.

Съоръжението е било “освежено” преди 2 години от софиянец, който има къща в селото. Човекът със собствени средства варосал чешмата и я боядисал със сребрист лак. По сведения на местния жител и самодеен майстор Ласерман Минев-Лацо, когато през 1921 година е каптиран водоизточникът е построена общоселската чешма, която местните наричат Старата чешма. При строежа и са били направени големи изкопи – мустаци, бетон за преградни стени и големи количества хума, за да спре оттока на водата надолу. Покривът на чешмата е направен с формата на кобилица.

Водата от Старата чешма е изворна, а според Ласерман Минев-Лацо наличието на тази вода е причина избягалите от турците бегуновчани да се заселят в тази местност близо до извора. Ласерман смята че бегуновчаните са живели преди това в село Непразненци и там извършват обира на турската хазна. Този обир се е случил наистина. Ласерман разказва, че човек от неговия род – овчарчето Митър години по-късно открива заровеното богатство от обира на турската хазна. Турците избиват много от бегуновчаните за отмъщение, но някои от тях успяват да избягат и години по-късно се заселват при извора на Старата чешма. Така хората от околните села ги разпознават и наричат селището Бегновци (по-късно руснаците го наричат село Бегуновци).

През годините след изграждането и чешмата е била спасение за жители от околните села. Преди около 30 години в района имало дълъг период на безводие и никъде в околията не могло да се открие от живителната течност. Единствено Старата чешма в село Бегуновци продължавала да тече, но дебитът и на нея намалял от обичайното. Наложило се единият от чучурите временно да бъде запушен, за да се увеличи дебитът на другия. Хората от околните селища пристигали в Бегуновци и на опашка се редели, за да си налеят от водата, спомня си кметът Соня Славова.

Разгледайте снимки от почистването на района около Старата чешма в село Бегуновци:

Виж също...

Loading...