Чрез поредица от събития жители на община Брезник активно се включват в отбелязването на Европейските дни на културното наследство

За втора поредна година инициативата Европейски дни на културното наследство набира популярност и в община Брезник. Чрез поредица от събития, които местни културни и обществени институции организират, жителите на Брезнишко стават част от Европейските дни на културното наследство, предаде репортер на Zapadno.com.

През последните две десетилетия инициативата Европейски дни на наследството се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето. Тазгодишната тема на инициативата е “Наследство и природа: пейзаж от възможности”.  Обикновено отбелязването на Европейските дни на културното наследство се прави от началото до края на месец септември. В община Брезник отбелязването започна по-рано от есенния месец, а причината е, че след 15 септември много от учениците, които са участници в инициативата са заети с училищни занимания. През топлите летни месеци с редица срещи и прояви в град Брезник и село Бегуновци деца от общината се запознаваха с културата, природата и даденостите на Граовския край.

“Прието е 2018 година да стане Европейска година за опазване на културното наследство. В инициативата се включват не само историческите забележителности, но и природата и нейното опазване.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова. В началото на тази седмица ученици от 8 и 9 клас са взели участие в беседа с брезничанката Вихра Денкова. Дамата разказала на децата за използването на конопа в бита на граовците. Беседата се е провела в една от залите на музея, който ще продължи със събитията до края на месец септември. Едно от предстоящите мероприятия е среща с пчелар на пчелин и запознаване със занаята пчеларство. От музея имат идея да предоставят люляка и скулптурата на Стоимен Марков, които са пред сградата на институцията, за осиновяване от учениците от началния курс. Идеята е децата да се грижат за люляка и да го окичват за важните празници в годината, както и за скулптурата.

В инициативата Европейски дни на наследството могат да се включат всички институции, които се занимават с културна дейност. Към момента най-активната институция в Брезник, която отбелязва инициативата е Общинския исторически музей.

Виж също...

Loading...