Кампанията “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк” ще помогне за създаването на музейна експозиция в Брезник

Общински исторически музей-Брезник и информационният сайт Zapadno.com започват кампанията “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк”.

Целта на кампанията е да се съберат запазени и непоказани на обществото снимки, документи и предмети свързани с историята на героичния Пети конен полк, който се установява в град Брезник на 31 август 1909 година. Във фонда на Общинския исторически музей се съхраняват едва няколко снимки от историята на полка. Идеята на музейна институция е да се създаде специална експозиция, която да проследи и показва историята и развитието на Пети конен полк. Предстои преместване на музея в сградата на бившия Дом на народната армия в Брезник. Идеята е бъдещата музейна сбирка да бъде подредена именно там.

Всеки, който желае и разполага със снимки, документи и други предмети свързани с Пети конен полк може да ги предостави на Общинския исторически музей за попълване на експозицията и съхранение за поколенията след нас. Ако притежателите на такива артефакти не желаят да се разделят с тях могат да ги предоставят на музея за направа на копие.

Включете се в кампанията “Да съберем пъзела на историята за Пети конен полк”, за да помогнете за съхраняване и опазване на военната история в община Брезник и на родната страна.

Желаещите да предоставят снимки, документи и други предмети или копия на оригинали свързани с Пети конен полк могат да се свържат с Общинския исторически музей или редакцията на информационния сайт Zapadno.com.

Адрес и телефон на Общински исторически музей-Брезник: град Брезник, улица “Борис Калев” № 1, телефон за връзка: 0888 69 05 32

Телефон на информационния сайт Zapadno.com: 0895 212 868

Виж също...

Loading...