За първи път танцьорите от клуб за народно танци “Трънски ритми” се изявиха на сцената на националния фолклорен фестивал в Неделино

Клуб за народни танци “Трънски ритми” към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” взе участие в 16-тото издание на националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино. За първи път танцьорите от община Трън се изявиха на сцената на престижния фестивал. Това съобщи за Zapadno.com секретарят на читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Емилия Миланова.

Фестивалът се е провел в град Неделино от 1 до 3 септември с три концерта, а участниците в тазгодишното издание са били около 3 000. Участието на клуб за народни танци “Трънски ритми” е било вчера, когато се е провел третия концерт от фестивалната програма. Танцьорите от Трън са представили хората “Витаново” и “Трънско”. От фестивала групата си е тръгнала с грамоти за участие и приятната емоция от преживяното.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие. Пръв, който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина е професор д-р Николай Кауфман . Той се занимава с темата от 1952 година. Началото на фестивала е поставено на основата на многобройните регионални прегледи на художествената самодейност, на множеството изяви на изпълнители от Неделино на съборите в Копривщица и Рожен, на конкурси и фестивали в Германия, Франция,  Великобритания, САЩ. По традиция всяка година на централния площад в града се сливат талант, красота и емоция, която пълни душата на всеки присъстващ.

Следващото участие на “Трънски ритми” ще бъде на сцената на “Балканска черга” – фестивалът на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия, фолклора и занаятите в кюстендилското село Шишковци. Участието на танцьорите от община Трън ще е на 23 септември и ще е първото във фестивала “Балканска черга”. Клубът за народни танци има покани за участие и в други културни събития, но няма възможността да приеме всичките, сподели Емилия Миланова.

Виж също...

Loading...