Кметът на Община Брезник Васил Узунов кани всички да се присъединят към кампанията “Да изчистим България заедно”

Община Брезник ще се включи в кампанията на bTV Media Group “Да изчистим България заедно”. Кампанията е най-мащабната доброволческа инициатива в страната ни, а Община Брезник за поредна година ще се включи в нея. Това съобщиха от общинската администрация.

Денят на голямото почистване в най-мащабната доброволческа инициатива у нас ще се състои на 16 септември, когато стотици хиляди непримирими българи ще излязат да почистят любимите си кътчета сред природата. Изборът на есенна дата за провеждането на тазгодишната инициатива цели да посрещнем зимния сезон в чиста България и да възпрепятстваме негативното въздействие, което оказват върху околната среда, затрупаните под снега отпадъци. Дългосрочната цел на инициативата е да промени съзнанието и отношението на хората към местата, на които живеят, както и начина, по който се грижат за своите отпадъци. Стремим се да обединяваме усилията си с всички, които искат България, Европа и светът да бъдат по-чисти. Мотото на кампанията тази година е: „Играем чисто. България е един отбор.” Самата инициатива ще има състезателен елемент през 2017, а този път Денят на голямото почистване, 16 септември, бележи не финала, а началото на „Да изчистим България заедно“. Всички 28 областни администрации и 265 общини се включват в кампанията традиционно всяка година. Над 1 350 500 доброволци от цялата страна, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно” са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света. В рамките „Да изчистим България заедно” от 2012 година насам  са събрани 82 000 тона отпадъци и са премахнати над 7 300 сметища от лицето на България.

Денят на голямото почистване през 2017 година е 16 септември. Началото на кампанията е 9:00 часа на 16 септември пред сградата на общинска администрация в град Брезник и пред кметствата за населените места от общината. “Първите години на кампанията имаше няколко организиране по селата, но сега не мога да кажа. Мисля, че миналата година нямаше организация. По принцип всички от общинската администрация излизаме, но много рядко граждани се включват. Когато има такива случаи те обикновено идват с нас. Миналата година се включиха трима-четирима общински съветници, председателят на Общинския съвет госпожа Виолета Младенова също беше с нас на “Бърдото”. Единични бройки са гражданите, които участват.”, каза Детелина Виденова – експерт в дирекция “Териториално и селищно устройство и Евроинтеграция“ в Община Брезник. Тя допълни, че ако човек излезе и почисти пред дома си – това също се счита за участие в кампанията.

Община Брезник е инициатор за почистване на Лесопарк „Бърдото” и в районна около улица „Логатор“ в град Брезник. На самия ден на националното почистване – 16 септември, общинската администрация ще предостави на доброволците чували и ръкавици за събиране на отпадъците, както и ще организира извозването им до регионалното депо в град Перник.

Кметът на Община Брезник Васил Узунов кани всички граждани да се присъединят в инициативата.

Телефони за контакти с Община Брезник: 07751/20-10, 20-34;

Виж също...

Loading...