Министерството на културата е готово да финансира възстановяването на Античния комплекс край село Гърло, но трябва да се изгради път до него

Министерството на културата е готово да финансира опазването и развитието на Античния комплекс край брезнишкото село Гърло, но спънката това да не се случва до момента е разрушения път до него. Това съобщи министърът на културата Боил Банов по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Министерството има сключен договор с Община Брезник, но поради разрушена инфраструктура проектът за възстановяване на Античния комплекс не е започнал. От парламентарната трибуна Боил Банов уточни, че има и програми, с които може да се започне работа по историческия комплекс край село Гърло, но за да бъдат отпуснати финансови средства трябва да има изграден път до него. Министърът изразява желание да съдейства за възстановяването. Това отговори той на въпрос на народния представител инженер Любомир Бонев относно мерките за опазването, съхранението и развитието на Античния комплекс, който включва “Късноантичен комплекс Кула”, “Храм-кладенец” и “Римска баня”.

Виж също...

Loading...